17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалополитикаизбориРеферендум 2015: Колко избирателни секции ще има в Австрия?

Референдум 2015: Колко избирателни секции ще има в Австрия?

-- Реклама --

Броят на избирателните секции в алпийската република ще зависи от предварителната активност на избирателите

ReferendumНа 25 октомври българите в чужбина ще застанат пред урните, за да отговорят с гласа си на един много важен въпрос „„Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите”. Безспорно резултатите от този вот са особено важни именно за сънародниците ни зад граница, които имат сериозни трудности с упражняване на конституционното си право на гласуване. Затова и високата избирателна активност в този ден ще бъде решаваща изобщо за бъдещото участие на диаспората в политическия живот на родината.

Как изглежда ситуацията в Австрия повече от месец преди референдума и само две седмици преди изтичане на срока за подаване на заявления за гласуване?

По силата на Избирателния кодекс и с решение на ЦИК от 4 септември 2015 г. ще бъдат разкрити избирателни секции във Виена, Винер Нойщад, Линц, Брегенц и Грац. Освен тях допълнителни изборни секции могат да бъдат отворени и в нови места като Инсбрук и Залцбург, например. Условието е за тях да бъдат събрани най-малко 40 заявления в срок до 29 септември 2015, 24:00 часа. От „Инициативи за България“ разкриват някои от тайните на това заявление:

  • Заявлението не обвързва със задължение да се гласува. То служи предимно за отваряне на изборна секция.
  • Заявлението е израз на солидарна подкрепа. То дава шанс на сънародниците ни, живеещи в чужбина, които имат желание в деня на референдума, да могат да упражнят правото си на глас в удобно за тях място
  • Подаденото заявление не обвързва да се гласува в мястото, което е посочено в него.Може да гласувате в която и да е друга секция, в която и да е страна в чужбина.

buletina

Подаването на заявление за гласуване може да стане и по електронен път от сайта на ЦИК ТУК. Попълването му отнема не повече от 5 минути като са необходими само данните по документ за самоличност. Ако мястото, в което искате да гласувате, не е посочено в списъка, можете спокойно да го добавите.

Досега от Австрия няма подадени завления. Припомняме, че крайният срок, до който желаещите могат да направят това е 29 септември 2015 г.

 

elektronno glasuwaneБлогът на българите в Австрия Меланж Булгарен подкрепя идеята за електронно гласуване. Убедени сме, че то ще улесни вота на всички българи зад граница и ще им предостави достъпен начин да упражнят своите граждански права.

Ще се радваме да разберем какво е мнението и на нашите читатели.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации