2.2 C
Виена
сряда, 29 ноември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияОранжевата армия на Виена отбелязва своя празник

Оранжевата армия на Виена отбелязва своя празник

-- Реклама --

Заради цвета на униформите си служителите на Общинската служба по чистота в австрийската столица се наричат „Оранжевата армия“

Музикалният бенд “Търговците на стари вещи от 48-и” Copyright: MA 48
Музикалният бенд “Търговците на стари вещи от 48-и”
Copyright: MA 48

“Оранжевата армия” е въоръжена с метли и лопати и е в акция всеки ден по виенските улици. Така наричат общинската служба по чистотата (отдел 48) заради цвета на униформите. Веднъж годишно в късното лято се организира Празник на боклука, който представлява ден на отворените врати. Тази година на 28 август 2015 г. гражданите имат възможност да надникнат зад кулисите на атрактивната сграда на улица Einsiedlergasse с изцяло озеленена фасада и да се запознаят с разнообразните функиции на отдела, свързани с чистотата, сметосъбирането, снегопочистването и поддръжката на внушителен автопарк от специализирани машини. Между другото службата поддържа център за автоматично управление, два битпазара, бюро за загубени вещи, видеосалон в стар боклукчийски камион и дори собствен музикален бенд. В програмата за деня са предвидени разнообразни турове, информация за чистотата и отпадъците, забавления за деца, продажба на фен артикули и за първи път изява пред публика на ведомствения “48er-Tandler-Band“.

 

Битпазарите

Битпазарите на виенската служба по чистотата са два – единият функционира от 1989 г. в Донаущад, а вторият бе открит на 19 август тази година в обширно хале от 900 кв.м в Пети район. Богатият асортимент обхваща истински находки – винтидж мебели, електроуреди, посуда и домакински прибори, облекло, аксесоари, картини, играчки, книги, спортни пособия, музикални инструменти. Стоката идва от предадени в специални контейнери “48er-Tandler-Box“ на сметищата предмети в перфектно състояние, както и от непотърсени загубени вещи. Много от вещите се преработват в работилниците на отдела и се превръщат в уникални дизайнерски обекти. Така старите палети оживяват като разделителни регали, гардероби, маси на колелца, а непотребните книги стават табуретки.

Както казват организаторите “Битпазарите на отдел 48 са добри за екологията, пък са добри и за портмонето.” Ограничаването на отпадъците за преработка означава спестяване на енергия и ресурси. Само новият битпазар годишно ще предотвратява изхвърлянето на 300 тона отпадъци. Приходите от продажбите отиват за благотворителни цели, като например домове за бездомници или бежанци, кризисни центрове за деца и юноши, приюти за животни.

снимка (c)Felicitas Matern Къщата със зелената фасада на службата по чистотата
снимка (c)Felicitas Matern
Къщата със зелената фасада на службата по чистотата

 

Музикалният бенд

Групата от петима служители на чистотата се създава спонтанно, на доброволни начала през лятото на 2014 г. с идеята да помогне за рекламирането на новия битпазар. Бързо е композирана първата авторска песен с текст на автентичен виенски диалект, която e в свободен превод е наречена “Търговците на стари вещи от 48-и”. Видеото към програмното парче също е продуцирано с доброволен труд и подкрепата на видни общественици (вижте видеото тук). Както се оказва, дори тук има оптимално използване на ресурсите – (почти) всичко е самоделно…

Информация на КомПрес

_____________

Още по темата:

Необичайна разходка из виенското сметище

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации