6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия забрани неонацистки кодове в номерата на колите

Австрия забрани неонацистки кодове в номерата на колите

-- Реклама --

От 23 юли влезе в сила нов забранителен списък за персонифицираните номера на автомобилите

NaziКомбинации като 18 (Адолф Хитлер – 1 е първата буква в азбуката – А, а осмата буква е Н ) или 88 (Хайл Хитлер) и NSDAP и SS няма да може  вече да се използват в частните автомобилни номера. Министърът на транспорта на Австрия Алоис Стьогер издаде в четвъртък заповед, с която се забраняват различни комбинации от букви и цифри, свързани с нациските кодове. Повод за новата наредба е последната промяна в Закона за превозните средства, приета в края на юни, съобщава АРА. Най-очевидните съчетания на букви и цифри, свързани с неонацизма, са забранени в Австрия още от 1989 г., когато започва продажбата на персонифицирани регистрационни номера. С разширяването на практиката на ултрадесните сили да използват по-незабележими абривиатури, се налага разширяване на забранителния списък.

Новият списък се изработва и поддържа от Комитета Маутхаузен. Забранени са не само кодове, свързани с националсоциализма, но и с новата радикална джихадистка групировка  „Ислямска държава”.  Новият списък съдържа над 30 абревиатури, които ще бъдат забранени.

BH – така се обозначава дяснорадикалния девиз Blood and Honour („Кръв и чест“);

420 – рождения ден на Адолф Хитлер;

1919 – обозначава SS, тъй като S е 19-ата буква в латинската азбука;

WAW – абревиатура, отговаряща на „White Aryan War„(„Бяла арийска война“);

FG – съкращение от първите букви на израза „Fuehrer`s Geburtstag“ („Рожден ден на фюрера“).

„В нашето общество няма място за крайно десни настроения.”, смята министър Стьогер, цитиран от австрийската информационна агенция АРА. С разширяването на забранителния списък Австрия следва примера на Германия, която също води битка с неонацистката символика.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации