10 C
Виена
петък, 1 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНеобичайна разходка из виенското сметище

Необичайна разходка из виенското сметище

-- Реклама --

Община Виена организира турове из виенско сметище и Музея на боклука 

снимка Felicitas Matern
снимка Felicitas Matern

Със сигурност тези дестинации звучат странно и необичайно. Кой ли ще иска да се разхожда из сметището и какво ли пък може да се види в музей на боклука? Оказва се, че тези места могат да бъдат и атрактивни. Поне така е във Виеа, където общината е превърнала депото Раутенвег в 22 район в приятно място за разходка.

Всеки петък и всяка първа събота в месеца общинската служба за управление на отпадъците организира турове на територията на депото. Ареалът, който обхваща площ от 600 декара, се използва като сметище от 1966 г. В неговата яма могат да се поместят 14 милиона кубически метра боклук, но от 2009 г. тук се приемат единствено пепел и шлака от виенските заводи за изгаряне на отпадъци. Битовите отпадъци не се извозват в депа, а се обработват термично.Освен това тук работи инсталация за рециклиране на едрия пясък, с който се обработват улиците през зимата, където напролет се докарва събрания в града пясък, пресява се, измива се и се подготвя за използване през следващата зима.

Голяма част от територията на депото  Раутенвег е озеленена и е превърната в истински дом за различни видове животни и птици. И с малко повечко късмет посетителите могат да видят редките планински кози от Пинцгау. Те се заселват тук през 1993 г., когато една ветеринарка търси място за застрашената от изчезване порода. По онова време в Австрия имало едва 190 такива животни. В крайна сметка тя докарва четири кози, а през 2003 г. стадото вече наброява 23 глави. Други сто са върнати в дивата природа. Козичките се радват на любовта не само на посетителите, но и на работещите на сметището.

снимка Felicitas Matern
снимка Felicitas Matern

В депото е открит и единственият Музей на боклука във Виена. Експозицията запознава по забавен начин посетителите с историята на сметоизвозването във Виена и им дава възможност сами да се включат в сортирането и обработването на отпадъци. Стари филми от двадесетте години на ХХ век показват как е изглеждало почистването на града тогава.

Дори да звучи необичайно на пръв поглед, тези образователни разходки част от общата възпитателна програма на Общината за правилно сортиране и обработване на отпадъците. Не случайно Виена е сред градовете, които имат най-чист въздух и питейна вода, както и висок процент на използване на зелена енергия.

Разходките са безплатни, но е необходимо предварително записване. За повече подробности ТУК

 

По информация на КомПрес София

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации