6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
Началокултура"Алиса в страната на чудесата" по Димитър Динев

„Алиса в страната на чудесата“ по Димитър Динев

-- Реклама --

Добре дошли в страната на чудесата, която през лятото ще бъде в Австрия. Необикновената история на малката Алиса празнува своите 150 години и завинаги обръща с главата надолу представите на малки и големи за реалността

Screen Shot 2015-07-07 at 14.18.14На 4 юли 1862 г. Чарлз Доджсън, преподавател по математика в Оксфорд, извежда дъщерята на декана на прочутия в Англия колеж „Крайст Чърч“ – Алиса Лидел, заедно с двете ѝ сестри Лорина и Едит, на разходка с лодка по река Темза. Момичетата молят придружителя си да им разкаже забавна приказка, измислена от него. Тогава младият професор съчинява „Алиса в страната на чудесата“. После децата настояват приказката да бъде записана и в тетрадка, която Карол украсява със свои рисунки и им я поднеся като коледен подарък още същата година. Случайно ръкописа попада в ръцете на писателя за деца Джордж Макдоналд, който убеждава Доджсън да издаде книгата.

И след 150 години големият бял заек тича по поляните и поглежда разтревожено джобния си часовник, докато едно прекрасно 11 годишно момиче събира смелост да спаси царството на бялата кралица.

Този път историята е адаптирана и разказана от българския писател Димитре Динев и до началото на август пиесата ще се играе в австрийския град Мелк. Илюзията на Алис в оригинала е заменена от истински инцидент. Героинята на Динев пострадва сериозно в автомобилна катастрофа, когато се опитва да избегне изскочилия на пътя заек. Тя изпада в кома и нейната лична драма се разкрива пред очите на зрителя на сцената, превърната в интензивно отделение на болница.

Трогателното пътуване на едно момиче в неговия въображаем свят е поднесено с много хумор и лекота на текста.

За повече инфорамция и билети вижте ТУК

Димитър Динев (Dimitré Dinev)

Screen Shot 2015-07-07 at 14.27.44е австрийско-български писател от български произход. През 1990 г. емигрира във Виена. Там завършва философия и руска филология. Първата му книга с разкази е „Надписът“ (Die Inschrift). Още с нейното излизане критиците започват да говорят за „стил Динев“, а името му е споменавано редом с това на Елиас Канети. Известност придобива с първия си роман, семейната сага „Ангелски езици“ (Engelszungen) (2003), преведен на български през 2006 година. Книгите му достигат масови тиражи в Австрия и Германия.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации