0.9 C
Виена
петък, 8 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияПреките чуждестранни инвестиции в Западните Балкани като процент от БВП са най-високи...

Преките чуждестранни инвестиции в Западните Балкани като процент от БВП са най-високи в Черна гора и България.

-- Реклама --

Австрия е чуждестранен инвеститор № 2 в България и инвеститор №1 в повечето балкански държави, стана ясно на проведения на 18 юни Виенски икономически форум

 
Vienna Economic ForumУспешна конференция във Виена на тема: ”Инвестиции и регионално сътрудничество. Актуална ситуация и европейски  перспективи за Западните Балкани като част от целия регион“ организира на 18 юни 2015 г. Виенският икономически форум. Събитието се проведе в партньорство с „ Цомокос Груп Интернационал” (Tsomokos Group International)  и с подкрепата на австрийските лотарии и казина (Casinos Austria).

„Регионалното сътрудничество е алфата и омегата на общото ни икономическо развитие”, посочи при откриването на конференцията главния секретар на VEF д-р Елена Кирчева.

Българско участие

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров представи възможностите на България за сътрудничество в региона.

„Основното предизвикателство пред това сътрудничество е преодоляването на последствията от световната икономическа криза. Като основа за по-бързото регионално възстановяване са изграждането и модернизирането на транспортните и енергийните връзки; привличането на чуждестранни инвеститори; насърчаването на иновациите и предприемачеството в страните от Югоизточна Европа“, допълни той.

Люебн Петров подчерта, че България има програми за сътрудничество с всички съседни страни. Чрез тях страната ни насърчава развитието на добросъседски отношения и подпомага реалните бизнес контакти. Заместник-министърът открои Стратегията на ЕС за Дунавския регион като изтъкна, че тя е инструмент за насърчаване на регионалните възможности за търговия и инвестиции. Като пример за успешни проекти в рамките на Стратегията той посочи „По пътя на Римските императори”, „По пътя на виното“ и „DanubeHIKE – пешеходни маршрути по поречието на Дунав“.

Друга програма за транснационално сътрудничество е „Балкани-Средиземно море”, която обхваща България, Кипър, Гърция, Албания и Македония, е насочена към регионалния предприемачески потенциал, подобряване на конкурентоспособността, подпомагане създаването на нови малки и средни предприятия. Програмата се фокусира и върху съвместни подходи за опазване и управление на богатото природно и културно наследство в региона. „Централноевропейската инициатива /ЦЕИ/ е мост между Балтийско море, Дунав, Адриатика и регионите на Черно море и също дава възможност за развитие на регионалното сътрудничество“, каза още Любен Петров. В заключение той подчерта готовността на българското правителство за развитие на отношенията със страните в Югоизточна Европа. Той изрази увереност, че съществува потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в региона и за развитие на трансгранични проекти и съвместни инициативи.

снимка Прес център на Министерство на икономиката
снимка Прес център на Министерство на икономиката

В програмата на заместник-министър Любен Петров бяха включени работни срещи с Бернадет Герлингер – заместник-министър на икономиката на Австрия, Фуркан Чако – министър на чуждестранните инвестиции на Република Македония и с представители на бизнеса от региона на Западните Балкани.

Николай Ценков, директор на  Национална компания” Индустриални зони”  представи индустриалните паркове в България като атрактивно място за инвестиции в Югоизточна Европа.

Основни теми и дискусии

Във видеобръщение към участниците на еднодневната конференция” Vienna Economic Talks” еврокомисарят за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хан заяви:  Продължаваме да работим за европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и подкрепа за извършване на необходимите реформи с цел постигане на европейска перспектива. Необходими са инвестиции в инфраструктура и стратегически проекти, които да подобрят комуникацията между държавите от региона.Очакваме Втората конференция за Западните Балкани, която по инициатива на Ангела Меркел ще се състои на 27 август 2015 г. във Виена”, добавиоще еврокомисарят.

„Сътрудничеството на регионално ниво включва 3 главни приоритета: икономическо управление, което ще се погрижи за устойчивостта и стабилността в дългосрочен план, структурни реформи и продължение на съвместна работа на държавите от Западните Балкани.”, изтъкна  Бернадет Гирлинген, заместник-министър по въпросите на науката, развойната дейност и икономиката на Република Австрия. „Средства до 10 млрд.евро могат да се намерят за региона , но надеждни проекти от региона всеки още липсват”, посочи още тя.

Газменд Тюрдю, заместник-генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество (RCC)-организацията, която е наследник на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа, със седалище в Сараево  цитира годишна анкета, която играе ролята на балкански барометър,според която 2/ 3 от хората в Западните Балкани посочват, че най-големият проблем е не безработицата, а това, че доверието в правителствата в региона не е особено голямо. Анкетираните считат, че късметът и връзките в нашите географски ширини са по-важни от образованието. Бизнесът обаче е на обратното мнение: търговията между страните трябва да е висока, либерализацията да се засилва, както и сигурността на туристическия и хранително-вкусовия бранш .

800 хил. работни места са загубени заради световната криза в Западните Балкани. Планът 2020 г. предвижда да бъдат разкрити 1 млн. нови работни места в региона чрез различните инфраструктурни проекти. За 6-те страни от Западните Балкани се прогнозира икономически растеж от 3.6 % през 2016 г., за разлика от времето на кризата, когато е 1.7 % средно за тези държави.

Според Отмар Карас, заместник-председател на Европейския парламент (ЕП) евроинтеграцията на страните от Западните Балкани ще повиши сигурността в региона.” Членството в ЕС ще е ключов, стабилизиращ фактор”, посочи той в своето видеообръщение към участниците във форума. „Западните Балкани имат в лицето на ЕС важен партньор, тъй като 60% от износа им е предназначен за европейския пазар”, посочи още евродепутатът.

Във форума бяха представени правителствени и частни организации от 19 страни, сред които председателите на Агенциите за инвестиции на Австрия, Албания,  Босна и Херцеговина, Македония, Турция, Косово. Участваха и представители на висшия мениджмънт на водещи компании от региона на  Виенския икономически форум- от Адриатическо до Черно море.

„Преките чуждестранни инвестиции в Западните Балкани като процент от БВП са най-високи в Черна гора и България. Австрия е чуждестранен инвеститор № 2 в България и инвеститор №1 в повечето балкански държави”, съобщи Биргит Райтер- Браунвийзер, директор за Централна и Източна Европа на ABA- Invest. 135 български компании имат филиали в Австрия, посочи  още  шефката на Австрийската Бизнес агенция. През 90-те г. на 20 в. основно западни компании са имали централни офиси в алпийската република. 20 -25 години по-късно тенденцията се променя: все повече източно-европейски компании откриват тук офиси.

Форумът завърши с  кръгла маса, посветена специално на Сърбия и нейното икономическо развитие по избрания път на държавата към Европа, както и обсъждането на конкретни проекти в Белград  и различни индустриални области, вкл. в автономната сръбска република Войводина.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации