18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЩе ограничи ли Австрия изпращането на семейни помощи в чужбина?

Ще ограничи ли Австрия изпращането на семейни помощи в чужбина?

-- Реклама --

Външният министър Себастиан Курц иска промяна в системата за получаване на социални помощи от работещи в страната чужденци, чиито деца живят в родината си

KurzВ средата на миналата седмица австрийският външен министър Себастиан Курц  изненада част от основните играчи в политическото пространство с необичайни за него предложения.

Веднага след срещата  с британския си колега Филип Хамънд във Виена,  той обяви, че поддържа исканията на Лондон за реформа в Европейския съюз и по-специално за предотвратяване на злоупотребите в социалната система от мигранти от ЕС. Като мотив бе посоченo, че минималните социални плащания в Австрия са значително по-високи от средната заплата в страни като Румъния. За да подкрепи исканията си за промяна в системата за социални помощи, Курц представи пред неделното издание на вестник „Кроне” разпечатка с данни за сумите от детски надбавки, получавани в Австрия, но изпращани към трети страни. Цифрите показват увеличението  от 2010 до 2013 г. на парите, напускащи алпийската република – те са нарастнали с 56 млн. евро – от 150 млн. на 206 млн. евро. Логично най-големи са паричните потоци  към съседните Унгария, Полша, Словакия, Германия. Най-голямо е увеличаването на размера на превежданите суми към България (365%) и Румъния (260%). Ако през 2010 г. към страната ни са пътували 114 000 евро, то през 2013 г. парите са 530 000 евро.

Тези данни дадоха основание на министъра по интеграция да заговори за валоризиране на семейните добавки спрямо стандарта на страната, в която се изпращат. Той даде пример с Румъния. Месечните добавки, които родител, работещ в Австрия, получава за две деца, са около 300 евро, а тези пари се равняват на средния месечен доход в страната.Изпращайки тези средства в родината си, където живеят децата му, този работник осигурява съществуването на цялото си семейство, но натоварва социалната система на Австрия.

Аритметика на цифрите

Извадени от всякакъв контекст тези цифри може и да изглеждат стряскащи, но в известна степен имат своето обяснение.

За детски надбавки на 1,8 млн. деца, австрийската държава отделя годишно 3,1 млрд, евро. От тях 6,65% или 206 млн. евро се превеждат в чужбина.

Точно в периода, обхващаш изпращането на сумите, рязко се е увеличил броят на законно пребиваващите в Австрия българи (а и други чужденци, особено след отварянето на пазара на труда през 2011 г.).  Ако през 2007 г. в алпийската република има 6 400 официално регистрирани сънародници, през 2011 те са 13 000, през 2013 – вече 20 000. По неофициални данни българите са около 25 000. Че българите не са заплаха за Австрия потвърди и институтът  Wifo, който през ноември 2013 г., непосредствено преди отварянето на пазара на труда за българи и румънци, съобщи, че не се очаква те да повлияят на повишаването на безработицата в страната.

През 2013 г. изследване на Wirtschaftsagentur Wien показа, че българите са седма по численост група сред предприемачите с емигранстки произход във Виена, които започват собствен бизнес. При българското аташе по социални и трудови въпроси няма подадени сигнали от австрийските власти за регистрирани случаи на злоупотреба със социалната система на страната.

Самият Себастиан Курц каза при посещението си в България през февруари тази година, че българската общност в алпийската република е малка и добре интегрирана в австрийското общество.

Право на семейни помощи

Право на семейна помощ (Familienbeihilfe) имат всички законно установени на територията на Австрия родители, чийто деца живеят с тях в едно домакинство или за които се плаща издръжка.Искането за получаване на детски надбавки се подава пред данъчната служба по постоянно местожителство. Размерът на средствата зависи от възрастта и броя на децата в семейството, а не от получаваните доходи. Те се изплащат всеки месец на родителите, докато детето навърши 26 години. Условие за получаване на семейна помощ след достигане на пълнолетие на детето е то да учи в университет или професионално училище. Плащанията се прекратяват в случай, че детето има собствен доход повече от 9 000 евро на година.

Политически боричкания

Изказването на Себастиан Курц предизвика учудване и неодобрение е редиците на социалистическата партия и Зелените и задоволство в крайнодясната партия на Щрахе.

Социалният министър Рудолф Хундстофер (SPÖ) каза пред австрийската преса, че не разбира предложенията на Курц за промени в социалната система. „Не знам дали тези изказвания не са част от предизборната битка.” Министърът обърна внимание на т.нар. Anmeldebescheinigung, документ, който гражданите на ЕС трябва да получат в случай на продължителен престой в Австрия. Той се получава само от тези, които имат работа, здравна застраховка или разполагат с достатъчно средства за живот. Право на социални семейни помощи имат само тези, които доказано са работили минимум 52 седмици, припомни правилата Хундсторфер. Той посочи, че за 2014г. в Австрия са регистрирани само 117 човека, които са намерили работа и няколко дни след това са я напуснали. Червените подчертаха още, че всеки, който работи законно в Австрия и плаща данъците си, има право на семейни помощи. Ако има случаи на нарушения, това означава, че трябва да се засили контрола в системата, а не да се лишват хората от полагащите им се социални придобивки.

Сходна бе позицията и на Зелените, които обвиниха Себастиан Курц, който е и министър по интеграцията, че се опитва да третира някои от чуждестранните работници като втора ръка хора. „Защо децата от Румъния да са по-малко ценни от другите деца?” попита говорителката по социалните въпроси Джудит Швентнер, пояснявайки, че румънците, работещи в Австрия плащат същите данъци, както и австрийците, което им гарантира и същите социални помощи. Тя е убедена, че в паниката си от загуба на гласове, ÖVP се опитва да копира насаждащата омраза политика на крайнодесните.

FPÖ  от своя страна поздрави Курц за желанието му да спре нетърпимото изтичане на милиони евро в чужбина. Говорителката Анелизе Кютмюлер поиска незабавно спиране на трансферите на социални помощи зад граница.

Както изглежда с разгорещяването на полтическия дебат в Авсрия и наближаването на изборите през октовмри, темата за чужденците ще бъде все по-често експлоатирана в различни аспекти. FPÖ винаги са се възползвали от популистки изказвания и противопоставянето „австрийци-чужденци” и това им носи все повече гласове. Явно и губещата популярност партия на Себастиан Курц ÖVP е решила да прибави нови щрихи в своята политическа платформа. Дали това ще й донесе така желаните гласове тепърва ще видим.

Факт е, че социалната система в Австрия все повече се задъхва, но дали за това си виновни законно работещите чужденци в страната? Със сигурност тя се нуждае от по-добър контрол и по-стриктни правила, но не и от дискриминиране на определени групи, които легално се трудят в страната.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации