18.6 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПонижен кредитен рейтинг на четири австрийски банки

Понижен кредитен рейтинг на четири австрийски банки

-- Реклама --

Американската агенция за кредитен рейтинг “Фич” гласува по-малко доверие на европейските банки. Общо четири австрийски банки получиха лоши оценки.

The headquarters of Fitch Ratings Ltd. stands in the Canary Wharf business and shopping district in London, U.K., on Friday, July 12, 2013. Recent data suggest Britain's economic recovery is gaining momentum after a return to growth in the first quarter. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images
Сградата на Fitch Raitings в Canary Wharf, Лондон

При редовния преглед на състоянието на кредитните институции в Европа, в началото на миналата седмица агенцията „Фич” понижи кредитния рейтинг на доста европейски банки в Германия, Испания, Исландия, Италия, Англия и Австрия.

Агенцията понижи с една степен до „А“ от „А+“ кредитния рейтинг и на Deutsche Bank, която е втората по размер на активи банка в Европа и с цели две степени до „ВВВ“ от „А+“ кредитния рейтинг на Commerzbank.

„Фич“ намали рейтинга и на италианските банки Banca Monte dei Paschi di Siena и Unicredit, както и на четири големи банкови институции в Австрия (Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International AG, UniCredit-Tochter Bank Austria и Volksbanken-Verbund) с оглед техни експозиции в Русия и Украйна и нестабилнита политическа и икономическа ситуация в района.

Това не е неочаквана стъпка, защото още в края на миналата година излезе списък с около 50 банки в еврозоната, на които беше предвидено драстично спадане на кредитния рейтинг. Всичко това е отзвук от предприетите неотдавна законодателни, регулаторни и политически инициативи за понижаване на вероятността за оказване на държавна подкрепа за търговските банки от Европейския съюз. Новата тенденция се оформя като трайно решение за отказ на правителствата да предоставят спешна финансова помощ в случай на банкова криза.

Понижението на кредитните рейтинги на редица европейски банкови институции от страна на „Фич“ следва аналогична стъпка, която агенция „Стандард енд Пуърс“ предприе през февруари.

 

Оценка на кредитния рейтинг

Ролята на кредитния рейтинг е да подобри ефективността на капиталовите пазари като осигурява на участниците в него по-лесен и сигурен достъп до финансовите инструменти чрез извършване на независимо изследване на възможността на емитентите да изплащат задълженията си.

Анализират се исторически данни, текущи условия и прогнози за бъдещото състояние на емитента. Факторите се обобщават в четири основни направления:

  1. Информация за дълговата структура на емитента, за определяне на тежестта на заемните средства. Включват се изчисления за дълговото бреме на човек от населението и дял на дълга, изчислен на база недвижимото имущество и персоналните доходи.
  2. Информация за състоянието на бюджетната практика на емитента. Анализира се финансово управление и балансираност на бюджетите за изминалите от 3 до 5 години.
  3. Външни фактори са показателите за структурата на работните места в региона, демографски фактори, стойност на недвижимата собственост, средната работна заплата, част от главните макроикономически показатели – инфлация, ниво на безработица, БВП и др.
  4. Приходите на емитента се изчисляват по трендове на данъчните и неданъчни приходи. Анализира се възможното изменение на данъчните ставки. Определят се специфичните и временните източници на доходи.

Още по темата:

FitchRatings

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации