23.1 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоактуалноДухът на българските букви в Грац

  Духът на българските букви в Грац

  -- Реклама --

  24 majУченици и учители от българското училище „Н.Й.Вапцаров“ в Грац почетоха най-светлия български празник – Деня на славянската азбука и на българската просвета и култура. „Тържеството ни беше изцяло под наслов „Великото и свято дело на Кирил и Методий“, сподели за Меланж Булгарен директорката на школото Десислава Опел.

  Сцената едва е побрала всички участници, които заедно са изпели химна на светите братя. Прекрасани детски стихове, посветени на духа на българската азбука, песни и танци са разкрили красотата на българския език и силата на писаното слово. Най-щастливи да видят своите възпитаници на сцената, разбира се, са били и трите учителки Красиана Лазарова, Пламенка Ванкова, Десислава Опел и вторият учител по гъдулка – Ники Ванков.

  Учениците са представили и театрална постановка, разказваща за делото на Кирил и Методий – как се е зародила идеята за създаването на глаголицата и за колко кратко време Константин Кирил Философ е успял да я сътвори.

  Kiril i Metodii

  Звънливи детски гласчета са рецитирали „Аз съм българче“, а песни като „Високи сини планини“, „Ваканция“ и „Хорце“ са спечелили искрените аплодисменти на многобройната публика.

  bukvi

  Ученици и гости били топло поздравени и от отец Тенчо Веселинов, пристигнал за празника от Виена със семейството си.

  otec Tencho

  Гъдуларчетата Никол, Марио и Диана са показали уменията си на народния инструмент, последвани от изпълнения на кръшни български хора. В подкрепа на инициативата „Дръж се земльо, българин те гази“ всички присъстващи се хванали на Дунавското хоро и така училищното тържество се превърнало в истински празник на българския дух в Грац.

  gadulka

  „Беше много мило, светло и топло тържество, в което всички се включиха с искрен ентусиазъм и желание. Всички си пожелахме още много години да празнуваме заедно, а догодина да потърсим и по-голяма зала, защото сегашната вече ни е тясна“, с усмивка и удовлетворение каза Десислава Опел.

  gadulka1

  Снимки Валерия Труммер

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации