7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКакво трябва да знаем за GIS

Какво трябва да знаем за GIS

-- Реклама --

За какво и на кого дължим радио- и телевизионна такса в Австрия

GISТези, които от години живеят в Австрия,  добре знаят какво означава GIS (Gebühren Info Service GmbH). За тези, които още не са имали повод на научат  – това е фирмата, която събира таксите за ползване на радио и телевизия. Едва ли има друга компания, чийто служители и правила на работа да са толкова дискутирани от гражданите и обжалвани пред съда. Но GIS  не е свързан нито с данъчните, нито с полицията и служителите му не разполагат с толкова много власт, колкото би Ви се сторило, ако авторитетно застанат на вратата Ви.

За какво и колко се плаща?

Според австрийския Закон за радио и телевизия всяко приемателно устройство в дома трябва да бъде регистрирано, тоест всеки, който притежава радио или телевизор, следва да плаща такса. Радиото в колата Ви обаче е освободено и не подлежи на регистрация.

Ако сами не регистрирате уредите си, които могат да приемат радиовълни, най-вероятно ще получите писмо или ще бъдете посетен от представител на GIS.  Служителите на дружеството имат за цел да установят дали притежавате или не телевизор, радио или друго приемателно устройство, например компютър и да Ви уведомят, че дължите месечна такса за него.

Размерът на таксата зависи от съответната федерална провинция, в която живеете, и варира от 19,78 евро до 25,18 евро на месец. За Виена тя е 24,88 евро за радио и телевизия и 7,18 евро само за радио. На практика това означава, че потребителите плащат средно 52 цента на ден за четири телевизионни канала, три национални и девет регионали радиостанции и интернет.  Телевизионните програми, разпространявани по интернет, се възприемат „on demand” и затова, ако не притежавате телевизор, но имате компютър, ще заплащате телевизионна такса само в случай, че използвате TV тунер карта или DVB-T USB стик, за да гледате и записвате телевизия на вашия компютър.

Таксата се заплаща на домакинство, а не на брой приемателни устройства в дома. В случай, че притежавате няколко частни жилища, такса се заплаща за всяко от тях като има предвидена възможност тя да не е за всеки месец, а само за периода, в който жилището се използва.

Всеки, който ползва компютър, таблет или смартфон с интернет достъп у дома се очаква да заплаща радио лиценз, без значение дали притежава собствено радио или не.

Такса се заплаща независимо дали гледате или не програмите, предлагани от ORF. Служителите на GIS се интересуват единствено от наличието на телевизор. Презумцията е, че щом разполагате с уред, приемащ радиовълни, имате възможност да ползвате услугите на обществената телевизия.

Юридическите лица заплащат таксата по други правила в зависимост от броя на притежаваните уреди.

Служител на вратата

През 2010 г. в Австрия е имало 125 човека, работещи към  GIS и обикалящи по домовете. Ако такъв служител Ви посети, имате право да му поискате документ за самоличност. Имате право да откажете да разговаряте с него и да затворите вратата като той не може да се противопостави на това ваше решение (например, да запречи вратата с крак и да настоява да влезе). Не сте длъжни да подписвате каквито и да било документи на вратата. Регистрацията на уредите може да се направи и с писмо по пощата или онлайн.

От своя страна, служителят има право да остави информационна брошура под вратата Ви и да напише рапорт, че сте отказали да предоставите исканата информация. Този рапорт може да бъде изпратен до съответните общински власти. Отказът да се даде информация относно притежаваните приемателни уреди е административно нарушение и може да бъде санкционирано с глоба до 2 180 евро.

На служителите на GIS не е позволено да влизат в домовете и да проверяват за наличие на радио и телевизинни приемници, освен ако Вие не ги поканите.

В случай, че редовно плащате таксите, не би трябвало да бъдете посетени у дома, но ако това все пак се случи, просто покажете на служителя съответния документ, с който е извършено плащането.

Посещения по домовете се правят през работните дни от 8 до 21 часа и в събота от 9 до 17 ч, но не и в неделя или празнични дни.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации