21.1 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  Началокултураизкуство100 години българско кино

  100 години българско кино

  -- Реклама --

  Дни на българското кино в БКИ “Дом Витгенщайн”, Виена

  4 май – 8 май 2015 г., вход всободен

  Screen Shot 2015-05-04 at 13.46.19През тази година българското кино навършва 100 години. Юбилеят му съвпада с първата прожекция на филма на Васил Гендов “Българан е галант”. Комедията е черно бял ням филм, в който главната роля се изпълнява от Гендов, който е също така сценарист и режисьор. Женската роля е поверена на великолепната Мара Липина.

  Във филмът се разказва за случайната среща на Българан с една млада дама. Той я ухажва, а тя от своя страна го кани на пазар, като разбира се го моли той да плати за покупките. По пътя към дома Мара среща своя съпруг и му предлага да извикат файтон, за да помогнат при носенето на покупките на Българан. Съпрузите си тръгват, а изоставеният кавалер получава скромно възнаграждение за услугите си.

   

  През настоящата седмица в БКИ “Дом Витгенщайн” може да си припомните класиката в българското кино:

  ритъар беъ бронияРицар без броня” ( 1966, 85 мин.)

  4 май, 16.30 ч.

  БКИ “Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Виена

  Режисьор: Борислав Шаралиев

  Сценарий: Валери Петров

  Оператор: Атанас Тасев

  Музика: Васил Казанджиев

  В ролите: Апостол Карамитев, Олег Ковачев, Мария Русалиева, Цвятко Николов

  Ваньо често играе сред блоковете с дървени мечове и картонена рицарска броня и постепенно се сблъсква с живота на възрастните. Той се чувства самотен и все по-чужд у дома и разговаря на ум с единствения човек, на когото се доверява – вуйчото (Апостол Карамитев). Когато той го взема на разходка, детето е щастливо. Двамата надникват в печатницата на вестник, на репетиция в театъра, отиват на интересен филм. Вуйчо Георги не прекъсва думите и въпросите на Ваньо, отнася се към него със сериозност. И когато се прибира вкъщи, момчето притиска до себе си кристала, подарен от вуйчото, за да го показва като чудо.

  e_stanev01“Крадецът на праскови”( 1964, 103 мин.) – 4 май, 19.30 ч.

  БКИ “Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Виена

  Режисьор: Борислав Шаралиев

  Сценарий: Валери Петров

  Оператор: Атанас Тасев

  Музика: Васил Казанджиев

  В ролите: Апостол Карамитев, Олег Ковачев, Мария Русалиева, Цвятко Николов

  Царство България, 1918 г. Вече шеста година кръвта на страната изтича в три последователни войни. Иво е сръбски поручик, бивш учител по музика, военнопленик в лагер край българския град Търново. Лиза, бездетната съпруга на коменданта на града е отдадена на дългогодишния навик на брака си. Един ден Лиза хваща Иво да къса плодове от нейната градина. Крадецът на праскови и тяхната стопанка се влюбват с възраждащата сила на истинската, първа, закъсняла и единствена любов.

  19.00 ч.

  Лекция и беседа – кратка ретроспектива на българското кино в периода от неговото начало до 60-те години включително.

  Лектор: Теодора Дончева

  taralejite_se_rajdat_91800881Таралежите се раждат без бодли” ( 1971, 84 мин.)

  5 май, 16.30 ч.

  БКИ “Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Виена

  Режисьор: Димитър Петров

  Сценарий: Братя Мормареви

  Оператор: Крум Крумов

  Музика: Петър Ступел

  В ролите: Ивайло Джамбазов, Нейко Нейков, Петър Пейчев, Андрей Слабаков

  Група десетгодишни деца отстояват независимостта си в училище, на улицата и вкъщи. Начините им да се противопоставят на възрастните и да преодолеят липсата на разбиране са толкова изобретателни, че те в края на краищата успяват да направят за посмешище родителите, учителите си и своите съседи. След много перипетии, успехи и неуспехи и благодарение на детската солидарност, те успяват да отвоюват обратно футболната си топка, паднала в минаващ камион…

  momcheto-si-otiva-1“Момчето си отива” ( 1972, 102 мин.)

  5 май, 19.30 ч.

  БКИ “Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Виена

  Режисьор: Людмил Кирков

  Сценарий: Георги Мишев

  Оператор: Георги Русинов

  Музика: Борис Карадимчев

  В ролите: Невена Коканова, Филип Трифонов, Сашка Братанова, Кирил Господинов

  Действието във филма се развива в последните дни преди абитуриентския бал на един клас от училище в малък провинциален град. Главните действащи лица са учениците от завършващия випуск. Рангел, наричан от съучениците си Ран, е интелигентен ученик, който проявява интерес към журналистиката, въпреки неодобрението на родителите си. Ран изпитва увлечение по Тинка — продавачката от близката сладкарница и не забелязва, че Мариана — негова съученичка, е влюбена в него. По това време в града пристига известната певица Нели Йорданова, с която Ран флиртува. Нощта на бала отминава и Ран изпраща Мариана до дома ѝ. Тогава става ясно, че двамата заминават да учат заедно в София.

  2511„Куче в чекмедже( 1982, 86 мин.)

  7 май, 16.30 ч.

  БКИ “Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Виена

  Режисьор: Димитър Петров

  Сценарий: Рада Москова

  Оператор: Атанас Тасев

  Музика: Борис Карадимчев

  В ролите: Мария Каварджикова, Павел Поппандов, Ани Петрова, Александрина Пендачанска, Емил Димитров, Мартин Стоянов, Веселин Прахов

  Малкият Митко — Миташки (в ролята Веселин Прахов) е дете на разведени родители, живее с майка си, вечно заета със служебни събрания, и по цял ден стои сам вкъщи. Мечтае само за едно нещо — да си има куче — истинско, не плюшена играчка.

  Заедно с двама негови приятели, Андро (Мартин Стоянов) и Стефан (Емил Димитров) купуват от един крадец (Павел Поппандов) кучето Рошко за три лева и осемдесет стотинки и шест трамвайни билета. Тъй като Рошко е общо притежание, се редуват да го гледат и то така че родителите им да не разберат.

  Най-привързан към кучето е Митко, той го храни и си играе с него, но кучето е закарано на село при баба му и дядо му. В големия град няма място, дори и само едно чекмедже, което да приюти най-добрия приятел на момчето.

  Image_1965158_126“Вчера” ( 1987, 84 мин.)

  7 май, 19.30 ч.

  БКИ “Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Виена

  Режисьор: Иван Андонов

  Сценарий: Иван Андонов и Владо Даверов

  Оператор: Красимир Костов

  Музика: Кирил Маричков

  В ролите: Христо Шопов, Георги Стайков, Георги Русев, Павел Поппандов, Коста Цонев, Петър Попйорданов

  Втората половина на 60-те години. Ерата на „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“, сексуалната революция и младежките вълнения. Тези събития навлизат сред стените на елитна английска гимназия. Учниците се сблъскват с конформизъм и предразсъдъци, приятелство и предателство, смърт на най-добър приятел – ситуации, формирали поколението на днешните четиридесетгодишни. Носталгично и реалистично вглеждане в живота на елитните езикови училища от годините на социализма. Приятелство, предателство, любов, омраза – всичко това съществува в затвореното микрообщество и скандалите са от най-различен характер: от бременна ученичка до най-новите западни грамофонни плочи.

  Впечатляващото изпълнение на изгряващи звезди, съзаклятническото другарство на героите и хитовата песен, правят от „Вчера“ култово произведение на българското кино.

  19.00 ч.

  Лекция и беседа – кратка ретроспектива на българското кино в периода на 80-те години.

  Лектор: Божидар Манов

  download“Българска рапсодия” (2014, 108 мин.)

  8 май, 19.00 ч.

  Българското предложение за „Оскар” за чуждоезичен филм 2014.

  БКИ “Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Виена

  Режисьор: Иван Ничев

  Сценарий: Иван Ничев, Юрий Дачев, Таня Гранитова

  В ролите: Димитър Рачков, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Стефан Попов, Анжела Недялкова, Георги Мамалев, Кристиян Макаров, Мони Мошонов

  Лятото на 1943 г. Евреите в пределите на Велика България са задължени да спазват законите на германския Райх. Двама младежи – Мони и Жожо, срещат 17-годишната Шели и приятелството им e поставено на изпитание, защото и двамата се влюбват в красивото момиче, докато навън бушува война.

  България ще трябва да изпълни заповедта на хитлеристите за депортиране на евреите. Товарните влакове с 11 343 евреи от Македония и Тракия прекосяват България.

  В съдбите на тримата младежи се оглежда живота в България и на балканските евреи по време на Втората световна война, белязан от болката и ужаса на това време.

  Дискусия с режисьора Иван Ничев и сценариста Юрий Дачев

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации