18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрия„Мартин, Данчо и майка им“

„Мартин, Данчо и майка им“

-- Реклама --

Моноспектакъл на Карла Рахал. Постановка на Народен театър „Иван Вазов“. Автор и режисьор: Камен Донев  23.04.2015 от 19.00 ч. в зала № 1 на галерия „Партер“ в БКИ “Дом Витгенщайн”, Паркгасе 18, 1030 Виена

мартин, данчо 1Карла Рахал пресъздава умело, на сцената на театъра, живота на средностатистическата майка с две деца, която в името на домашния уют и благоденствието на семейството, тръгва сама на “почивка” със синовете си. Бащата се е спасил от лятната идилия, а тя всеки ден мъкне тонове багаж от бунгалото към плажа и обратно и проклина нерадостната си съдба, докато наблюдава зорко някое от децата да не се удави.

„Сутрин. Някъде на морския плаж. Влиза майка на две деца, които вече са на плажа, но не се виждат. Тя е натоварена с плажни атрибути и най-различни чанти-повече, отколкото може да поеме. Духа силен вятър.

-…Мартине, Данчо, какво стана бе, майко, бе?! Защо бе, божке, напряко все ми правите?…Да умра ли искате? Още не сме седнали, и вече ми го разтупкахте пулса…изтръпна ми главата, всичко… Защо-кажете ми-от сутринта ме морите бе, да му се не види и почивката, и чудото…. -….Много поздрави имате от баща си…Чухте ли?Данчо, Мартине, чухте ли какво ви казах?…Че имате много поздрави от баща си… /крещи/Чухте ли ме бе, мама му стара?…. …На кого говоря аз,бе? А? Така като ме гледате на кого мислите, че крещя? С кого съм дошла аз тука? На ненормална да ви изглеждам… …Нали виждате, че говорих по телефона?!…Защо ме влудявате,бе… Баща ви ви поздравява…Защо бе, божичко, ме докарвате до ръба границата, да се потя тука…да треперя, кръв да ми протече, тумор да се появи, да заседне някъде. Да умра. Това ли искате?…“

 

376728_375_282_4x3Актьорът и режисьор Камен Донев признава, че е писал текста на пиесата за себе си и споделя:“Интересува ме човешката природа именно в такива върхови моменти, когато се проявява най-истински. Съвременният живот ни е вкарал в рамки, затиснати сме от бита, но за мен той е само трамплин за другото, което ми е най-интересно“.

 

камен доневКамен Донев

Роден е в гр. Русе през 1971 г. Завършва специалност „Актьорско майсторство“ в НАТФИЗ през 1993 г. в класа на проф. Крикор Азарян и доц. Тодор Колев. От 1994 г. до 2009 е актьор в Театъра на Българската армия в София. През 2000 и 2001 г. участва в българското телевизионно предаване „Улицата“ на режисьора Теди Москов. До момента е изиграл над 40 роли в театъра и киното и е написал повече от 30 драматургични творби. Реализирал е авторски постановки и хореография. Има участия в български и международни театрални фестивали. През ноември 2006 г. е публикуван сборникът му „Всичко дотук – текстове за театър, кино и телевизия“, съдържащ текстове от дългогодишното му творчество.

карла рахелКарла Рахал

Завършва НАТФИЗ през 1996 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. Дебютира с ролята на Лоте в „Страданията на младия Вертер“ по Гьоте в Малък градски театър „Зад канала“. През 1996 г. постъпва в трупата на Народния театър „Иван Вазов“, където нейни роли са: Консуела в „Тоз, който получава плесници“ от Леонид Андреев, Чужденка в „Дон Кихот“ по Сервантес, Наташа в „На дъното“ по Максим Горки, Демира в „Двубой“ по Иван Вазов, Скаут в „Пуканки“ от Бен Елтън, Фиамета в „Декамерон или кръв и страст по Бокачо“ – спектакъл на Александър Морфов, Савка в „Албена“ от Йордан Йовков, Мопса в „Зимна приказка“ от Шекспир, Катя в „Месец на село“ от Иван Тургенев, Венера в „Почивен ден“ от Камен Донев, Елоди в „Шокомания“ от Филип Блазбанд, Амелия в „Домът на Бернарда Алба“ от Ф. Г. Лорка, Майката в „Мартин, Данчо и майка им“ от Камен Донев, Канина във „Волпоне“ от Бен Джонсън, Смералдина в „Слуга на двама господари“ от Карло Голдони. Има редица изяви като изпълнител и композитор на поп музика, с хитове като „Розов дъжд“ и „Лъжи ме“.

Билети могат да се закупят само на място от БКИ “Дом Витгенщайн”, Паркгасе 18, 1030 Виена, понеделник – четвъртък от 10.00 ч. до 16.30 ч.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации