6.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияКак един ден белият свят бил оцветен или как децата от БУ...

Как един ден белият свят бил оцветен или как децата от БУ „Дунав“ в Линц посрещнаха пролетта

-- Реклама --

„Ако земята днес ви хареса, ако е хубава като принцеса, пролет и есен, зиме и лете благодарете на Цветовете!“ (Мая Дългъчева)

Текст Дарина Тонкова

Снимки: Диди Шиндарова

IMG_755521 март. Първа пролет. Още от най- ранни зори слънцето започна да гали с лъчите си покривите на сградите в Линц и да буди малки и големи, за да им напомни: „Пролетта е тук!“. Не забрави да се сниши ниско и над българското училище, знаещо, че децата след малко ще пристигнат, за да посрещнат Пролетта с весел празник.

Младите актьори от театрална група към училището заприиждаха още в 9 ч. Бяха приготвили изненада за своите съученици и роднини.

Искаха всичко да мине добре, затова се събраха за една последна генерална репетиция преди дебюта си на сцената. Бяха репетирали не повече от месец, а сега… не стига, че трябваше да излязат за първи път на сцена, ами и да играят а не пред когото и да е, а пред самата Мая Дългъчева, автор на „Как един ден белият свят бил оцветен“- пиесата, която бяха подготвили за своя пролетен дебют. Вълнението и всеобщото въодушевление се усещаше навсякъде из сградата на училището. Младите актьори се впуснаха в трескава репетиция, а любопитни очички на ранопристигнали братчета и сестричета току отваряха вратата на залата, усещайки, че вътре става нещо специално.

20724_10153659512724409_494929848685489325_n

Докато почне тeaтърът, имаше време. Нетърпеливите трябваше да почакат до 11.00 ч. Преди това учителите бяха замислили други изненади. В 10 ч. отвори врати традиционната за училището пролетно-великденска работилница, този път за декупаж на яйца по повод наближаващите великденски празници. Залата, в която беше замислена работилницата, започна да се пълни с народ. По масите се гиздеха красиво подредени върху тревица все още бели яйчица, които много скоро трябваше да заблещукат в различни цветове и шарки с помощта на сръчните детски ръчички. Всички се заловиха за работа. Децата толкова много се въодушевиха, че вместо по едно, си направиха по две, по три яйчица. И всичките от красиви – по-красиви. Когато приключиха, всички вкупом отидоха в градината на училището.

11069871_10153659508269409_1204039209276722634_n

Направиха си снимки и изпяха, хванати за ръце „Здравей, какъв прекрасен ден, радвам се да те видя…“ по текст на Мая Дългъчева. Минутите толкова бързо се изтърколиха, че стана време за кулминацията на деня – срещата с любимата на всички авторка Мая Дългъчева и дебюта на театралната група към училището.

Всички влязоха вкупом в залата. Местата много бързо бяха запълнени. Някои гости не седнаха веднага, а се запътиха към грижливо подредена маса с книги на детската писателка. Учениците от българското училище в Линц познавят творчеството на Мая Дългъчева. В часовете по литература им е разказвано за нея, четени са нейни приказки, стихчета и гатанки, носещи уюта и аромата на детството и въпреки това бяха привлечени като с магнит от шарените книжки, изложени в залата. Дойде и самата авторка. Всички седнаха по местата си и затаиха дъх. Дори и най- мъничките сладурчета от бебешката група към училището бяха застанали кротичко по местата си.

След кратки встъпителни думи от страна на училищния ръководител завесите бяха вдигнати. На сцената излезе бялото, а след него започнаха да излизат и да танцуват и зеленото, и жълтото, и червеното… Младите актьори показаха завидно актьорско майсторство и получиха заслужени аплодисменти. На сцената се появи и режисьорката на пиеската г-жа Снежана Шпелингвимер, която също обра заслужени овации.

IMG_7640

Най- после Мая Дългъчева се изправи пред смаяната публика. Тя очарова децата със своите стихчета и гатанки, направи с тях една прекрасна игра за римуване и похвали учениците, че се справят чудесно с всяка една задачка-закачка. Срещата завърши с раздаване на автографи. И това като че ли беше най- дългата част от нея. Всички деца носеха книжки на Мая в ръце и се впусхана в надпревара кое от тях първо ще се докосне до тази прекрасна авторка, очаровала ги с творчеството си. Моите собствени дечица заспаха същата вечер, слушайки нейните „Приказки от оная гора“, където всичко е вълшебно и мечтите се сбъдват.

Желая на всички много пролетно настроение, детски смях и усмивки. Нека, като Мая Дългъчева, не забравяме никога детското в себе си и всеки от нас се опита да направи своя бял свят малко по-пъстър, по- усмихнат и ведър! И да не забравяме да прескачаме от време на време до Оная гора, където любовта властва над всичко, а красотата смирява и успокоява!

IMG_7828

Ще завърша с думите на самата Мая Дългъчева: „Мноооого отдавна, в един хубав ден, когато навсякъде било празно и бяло, и даже Бялото още спяло… Ако земята днес ви хареса, ако е хубава като принцеса, пролет и есен, зиме и лете благодарете на Цветовете!“

Честита първа пролет!

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации