7.2 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенската държавна опера вече не е непозната

Виенската държавна опера вече не е непозната

-- Реклама --

Екскурзоводката Диана Пиперова ни разказа много интересни моменти от историята на известната музикална институция

P1140018Повече от 300 постановки годишно се  играят на сцената на Виенската опера. Понякога, за да се докарат декорите и костюмите са нужни над 80 камиона. Залата има 2300 места, а кристалният полилей, който я осветява тежи 3 000 кг. Сградата е построена по времето на император Франц Йосиф в периода 1861-1869 г. и е първата обществена постройка на известния булевард Ринг.

Това е само една малка част от разказа на екскурзоводката Диана Пиперова, която ни преведе през историята на една от най-популярните опери в света. Повече от 50 човека се включиха в първата за 2015 г. тематична разходка, организирана от блога на българите в Австрия Меланж Булгарен, посветена на известната виенска музикалната институция.

Тържествено открита на 25 май 1869 год. с постановката „Дон Жуан” на Моцарт. Операта е място не само за музикални изяви, но и за срещи на политиците. Императорският салон впечатлява с разкоша и изяществото си, а залата с гоблените връща към сюжета на „Вълшебната флейта”. Детайлно и увлекателно Диана Пиперова разказа за най-известните директори на операта (Густав Малер, Херберт фон Караян, Йоан Холандер), за съдбата на някои от най-играните постановки, за навиците на аристокрацията и за традициите, спазвани и до днес. Имахме възможност да проследим и изграждането на декорите за вечерното представление на „Аида” и да поседим на първите редове на зрителската зала.

P1140010

Има ли духове в Операта, тук ли е бил канен Фердинанд за български цар и колко струва билетът за Бала на операта също бяха част от въпросите, на които получихме изчерпателен отговор.

Операта е било място за изява на големи български гласове като Николай Гяуров, Борис Христов, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, а в днешно време на нейната сцена публиката се радва на изпълненията на Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Надя Кръстева. Особено голяма гордост за нас е фактът, че първата жена концерт майстор на оркестъра на виенските филхармоници е българката Албена Данаилова. Разбира се, специално се запознахме и със съдбата на Люба Велич – най-добрата Соломе за времето си.

Екипът на Меланж Булгарен благодари на всички свои приятели, които в неделния велиаследобед решиха да бъдат с нас и да се запознаят с част от историята на Виена. Благодарим и на Диана Пиперова, която отново прие нашата покана и с много вдъхновение ни преведе през тайните на красивата сграда.

Следващата тематична разходка отново ще бъде посветена на 150-годишнина от откриването на Ринга. Следете Меланж Булгарен, за да разберете кога и къде.

_____________

Още по темата:

100 години от рождението на великата оперна певица Люба Велич

Диана Пиперова: Виена е много повече от красив град

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации