10.5 C
Виена
петък, 30 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияСветовна премиера на Space Opera

  Световна премиера на Space Opera

  -- Реклама --

  Автор на либрето е българският писател Георги Господинов

  interviu-cu-gheorghi-gospodinov
  Георги Господинов не се притеснява от евентуална критика, защото “всеки дебют ти дава право на провал”, споделя той в интервю за „Монитор” в началото на януари.

  На 14 март, събота в Полската държавна опера на град Познан ще се състои очакваната премиера на Space Opera. Вдъхновен от книгите на автора на “Естествен роман” и “Физика на тъгата”, полският композитор кани преди две години Георги Господинов да напише либрето към новата му опера, в две действия и 16 сцени. Финансово проектът е подкрепен от операта в Познан и Полското министерство на културата.

   

  Космическата опера е на английски, в превод на Анжела Родел. Полският превод е на Магда Питлак.

  Либрето

  Знаеш ли от какво е направен Космоса? Направен е от самота. Това е материята. Цялата история на Космоса е белязана от самотата на няколко животни. Човешката космическа самота ще дойде по-късно.

  Space Opera
  Плакатът на Space opera представлява око на муха, увеличен многократно.

  В дебюта си като либретист писателят се спира върху теми, които провокират дискурс. Дали сме били готови за Космоса, когато за първи път е стъпил там човек? Дали в Космоса има всекедневие и какво ни кара да бленуваме неговото опознаване? А колко ли тежи любовта в състояние на безтегловност? Дали сме сами?

   

  Историята е актуална и разказва за първия полет до Марс на Адам и Ева. Музикалното произведение отдава дължимото и на всички животни, пратени в Kосмоса преди човека – от плодовите мухи (първите космонавти) до кучето Лайка.

  Световната премиера на Space opera ще открие тридневна конференция за съвременната опера и музикалния театър в условията на технологични, културни и икономически промени. Постановката ще бъде предшествана от лекция на известния популяризатор на науката Карол Вуйчицки за първите хора на Марс и беседа на Kшищоф Морачевски за това как трябва да се разбира съвременната опера.

  Още по темата:

  „Физика на тъгата“ на Георги Господинов е с нова литературна номинация

  „Физика на тъгата“ е сред 10- те най- добри книги за месец март в Австрия

  Георги Господинов: Литературата създава вкус и емпатия (интервю на Елица Ценова)

  Илия Троянов и Георги Господинов очароваха публиката във Виена

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации