23.1 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиена: Жителите на все повече улици в центъра искат намаляване на трафика

  Виена: Жителите на все повече улици в центъра искат намаляване на трафика

  -- Реклама --

  След  „Марияхилферщрасе” и други търговски улици в центъра на Виена искат да се разделят с трафика

  Снимка: Copyright: Christian Fürthner/MA28
  Снимка: Copyright: Christian Fürthner/MA28

  Повече място за хората. Повече отворени пространства. Свободно и безопасно придвижване. Тишина. По-чист въздух. Това са основните предимства, които виенчани изтъкват, когато искат превръщането на някои от малките натоварени улици в центъра в пешеходни зони. След като в края на миналата година част от  търговската улица „Марияхилеферщрасе“ се освободи почти напълно от автомобилния трафик, предимствата на новия проект станаха видими. Това даде стимул и на хората, живеещи в първи район, да подемат подобни инициативи.

  Тригодишната битка за Марияхилферщрасе

  Да бъде или да не бъде пешеходна зона една от най-големите и популярни търговски улици във Виена? Този въпрос разделяше виенчани и особено живеещите от двете страни на Марияхилферщрасе в продължение на малко повече от три години. Днес улицата в по-голямата си част е пешеходна, а след изпълнението на планираните за 2015 г. строителни дейности, в края на лятото ще бъде с изцяло нов облик.

  Прокарването на проекта обаче се случи бавно като ангажира активно населението и раздели политическите партии.

  Повече от 190 г.  вътрешната част (от Гюртела до улица Гетрайдемаркт) на Марияхилферщрасе е привлекателно място за пазаруване и разходки. В зависимост от сезона между 20 000 и 70 000 човека дневно минават по нейните тротоари. Под нея по цялата й дължина минава линия U3 на метрото, която  има две станции, излизащи на самата улица. Отделно от него в някои части улицата се пресича от автобус, а и движението с коли доскоро бе разрешено. С разрастването на града, увеличаването на броя на туристите и автомобилите, придвижването по улицата ставаше все по-трудно. Пешеходците не рядко не се побираха на широките тротоари и слизаха на платното или често си позволяваха да „удължат” зелената светлина на светофара, изнервяйки шофьорите.

  Begegnungszone: Това понятие влиза официално в австрийския Закон за движението по пътищата на 31 март 2013 г. С него се обозначават смесените зоните, в които пешеходците могат да използват пътното платно, но е разрешено и преминаването на определени превозни средства (автобуси, автомобили). Максимално допустимата скорост за тях е 20 км/ч и по изключение – 30 км/ч. Паркирането е разрешено само на определените за целта места.
  Begegnungszone: Това понятие влиза официално в австрийския Закон за движението по пътищата на 31 март 2013 г. С него се обозначават смесените зоните, в които пешеходците могат да използват пътното платно, но е разрешено и преминаването на определени превозни средства (автобуси, автомобили). Максимално допустимата скорост за тях е 20 км/ч и по изключение – 30 км/ч. Паркирането е разрешено само на определените за целта места.

  През 2011 г. зам.кметът по транспорта на община Виена и представител на Партията на зелените Мария Василаку обявява за свой основен приоритет спирането на движението по натоварената търговска улица. След изследване на ефекта от това, бяха представени три варианта – превръщането на улицата в изцяло пешеходна зона, да бъде само с ограничен достъп на някои превозни средства или смесен вариант. Широко рекламираната идея раздели града на две – застъпници на промяната и противниците й. Освен с чисто логистичните, екологични и урбанистични аргументи дискусията бе подклаждана и от политически страсти и противоречия. Най-горещата точка, естествено, беше темата за търговията. На улицата има 350 магазина и множество други търговски обекти – кафета, ресторанти, кина, офиси. От една страна, представителите на бизнеса се притесняваха, че затварянето на улицата ще се отрази зле на оборота. От друга страна, експерти в градското планиране твърдяха, че превръщането на улиците в пешеходни зони покачва оборотите на търговците с 20%.

  Големият спор бе решен по демократичния начин – чрез референдум. Жителите в районите от двете страни на улицата, пряко засегнати от промените, гласуваха в периода 17 февруари-7 март 2014 г. Във вота участваха близо 48 000 човека и малко повече от 53% от тях дадоха гласа си за новата пешеходна зона.

  Новата улица – по-малко шум и повече място за хората

  Целта на преустройството на Марияхилферщрасе бе тя да се превърне в отворено и атрактивно градско пространство, освободено от шума и газовете на многобройните автомобили, задръстващи улицата. Строителството протича на два етапа, а общата сума, заделена за проекта е 24 млн. евро.

  Първият етап от преустройството започна на 19 май 2014 г. и бе официално завършен шест месеца по-късно – 14 ноември 2014.  Той обхвана отсечката от Гюртела до Кирхенгасе. За изравняването нивото на улицата и покриването й с нови плочки бяха изразходвани 4 502 куб. бетон за пешеходната част и 3 719 куб.м за частта, в която могат да се движат и паркират автомобили за обслужване на търговските обекти. Осигурени са достатъчно стоянки за велосипедите, а велосипедните алеи са добре обозначени. Сред основните цели на проекта е да се погрижи за удобното и безопасно предвижване на хората в неравностойно положение. За това са създени специални места, на които те могат да получат звукова информация за ориентиране в пространствотото и модерна светофарна система, където е необходимо.

  Новият облик на улица
  Новият облик на улица

  По дължината на цялата улица има WLAN като първите 8 часа са безплатни. Това прави улицата много привлекателна за младите хора. Сега вече те имат възможност да се срещат и разговарят в откритите пространства и да използват 45 различни опции за сядане на открито. Тъй като съществуващите дървета са изцяло запазени, а на места са добавени нови, улицата е уютна и разполага с естествена сянка и зеленина. Два шадравана осигуряват прохлада в тази й част като по цялото и протежение ще има общо пет водни басейна. Нови 116 осветителни тела озаряват вечерите на преустроената улица.

  Вторият етап от преустройството започна на 23 февруари 2015 г. и обхваща разстоянието от Гетрайдемаркт до Кирхенгасе.

  MarriaHilferstr

  В края на юли виенчани ще могат да се похвалят с изцяло нова търговска улица. Въпреки че все още се чуват критики както към приетите архитектурни решения, така и към изпълнението на строителните работи, улицата печели нови симпатизанти и посетители.

  Както изглежда, и един от най-щекотливите проблеми – този с паркирането – е намерил решение. В страничните улици са отделени места, запазени само за живущите в 6 и 7-ми район. Това се удостоверява със залепен на предното стъкло стикер, който показва, че собственикът е заплатил правото на паркиране. Това обаче не прави намирането на място лесна задача нито за хората от района, нито за останалите посетители. На практика трафикът в многобройните тесни вътрешни улици на 6 и 7 район често е много натоварен.

  Нови проекти

  Натрупали опит от преобразуването на Марияхилферщрасе, виенчани се надяват да успеят да превърнат и други улици в привлекателно място за разходка и пазаруване. Обитателите на Тухлаубенщрасе вече подеха петиция с искане за намаляване на трафика. Същото обсъждат и живеещите на Херенгасе.

  Herrengasse
  Herrengasse

  В амбициозната политическа програма на кмета на 1-ви район Урсула Щенцер (ÖVP) е залегнала идеята за превръщането на целия център в зона свободна от автомобили. Изключение се предвижда само за автобусите на градския транспорт. Големият проблем обаче с намирането на достатъчно паркоместа за живеещите в района все още няма приемливо решение.

   

   

   

   

   

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации