17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияГласуваха състава на новата Комисия по политиките за българите в чужбина

Гласуваха състава на новата Комисия по политиките за българите в чужбина

-- Реклама --

Румен Йончев от ПГ „Български демократичен център“ е председател на новосформираната Комисия

Narodno sabranieДепутатите в Народното събрание гласуваха състава на Комисията по политиките за българите в чужбина. В нея влизат двайсет народни представители – седем от ГЕРБ, е по трима от БСП и ДПС, по двама от Реформаторския блок и Патриотичен фронт, по един от Български демократичен център,  „Атака“ и АБВ.

Както Меланж Булгарен информира, Комисията по политиките за българите в чужбина беше одобрена от парламента на 12 февруари по предложение на БСП. Тогава основният мотив на левицата беше нуждата парламентът да има своя пряк принос за обединяването на българската емигрантска общност по света и да се ангажира с решаване на проблемите й.

Румен Йончев
Румен Йончев

За председател на новата Комисия е избран Румен Йончев от ПГ „Български демократичен център“. Според него предстои много работа по преглед на законодателството в тази област и по адаптиране на мерки и политики, които да отчитат реалностите днес.

„Освен етническите българи, живеещи в страните от региона, които бяха забравени в продължение на десетилетия, над 2 млн. българи напуснаха страната и живеят по света. Те имат специфични проблеми, които не намират цялостни решения в днешните закони“ –е  заявилпред журналисти в кулоарите на парламента Румен Йончев. „Трябва своевременно да се занимаем с проблемите на гражданските и избирателните права на тези наши сънародници, със съхранението на тяхната културна и етническа идентичност“, е допълнил той.

„Демографската криза у нас поставя пред нас и въпроса как да привлечем и интегрираме в нашето общество многото етнически българи, които биха искали да учат, работят и живеят в България, как да използваме този огромен потенциал за да осигурим бъдеще на икономиката ни, на социалната и образователната системи, на нацията ни като цяло“, е заявил още Румен Йончев, цитиран от Standartnews.

Припомняме, че още на 22.11.2014 г. Временните обществени съвети на българите в чужбина изпратиха официално писмо до Народното събрание и партиите в него, с което те предлагаха да се сформира подкомисия по въпросите на българите извън страната към комисията по Външни работи или към Правна комисия, някои законодателни промени, както и създаването на отделен избирателен район “Чужбина”. След като в началото на февруари НС единодушно прие създаването на отделна Комисия за българите в чужбина, Временните обществени съвети на българите в чужбина отново изпратиха писмо до законодателния орган с предложения до комисията относно нейния правилник за работа, в частност използването на съвременни комуникационни форми, в т.ч. онлайн излъчване на заседанията и възможност за дистанционно участие, привличане на гражданското общество в работата на комисията, проактивна работа с институциите, формиращи и провеждащи държавната политика относно българите извън страната. Пълният текст на писмото може да се види тук.

Все още не е ясно дали новоизбраните членове на Комисията по политиките за българите в чужбина ще вземат предвид в своята работа поставените в писмото проблеми.

Състав на комисията:

7 от ГЕРБ

От ПГ на ГЕРБ – Десислава Костадинова – зам.-председател,

Димитър Танев, Катя Попова, Кирил Котев, Красен Кръстев, Петър Петров и Румен Желев – членове.

3 от БСП

От ПГ на БСП – Дора Янкова – член и зам.-председател, а Михаил Миков и Васил Ангелов – членове.

3 от ДПС

От ДПС Рушен Риза – зам.-председател, а Мехмед Атаман и Илия Илиев – членове.

2 от Реформаторския блок

От ПГ на Реформаторския блок за членове на комисията са избрани Борис Станимиров и Борислав Миланов.

2 от Патриотичен фронт

Юлиан Ангелов е избран за зам.-председател на комисията

от ПГ на Атака е избран проф. Станислав Станилов

от ПГ на АБВ – Лъчезар Никифоров – член

от ПГ на БДЦ – Румен Йончев – член и председател.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации