10.5 C
Виена
петък, 30 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияАвстрия: Безплатни брекети и шини за деца се полагат само в тежки...

  Австрия: Безплатни брекети и шини за деца се полагат само в тежки случаи

  -- Реклама --

  Степента на увреждане се определя от специалист

  zahnspangeВ началото на седмицата стана ясно, че след подписването на договор между Социалната каса и Камарата на стоматолозите в Австрия, поставянето на скъпоструващите шини и брекети на деца и младежи до 18 години ще бъде безплатно. Придобивката обаче не засяга автоматично всички, а само точно определени случаи.

  От тази възможност от 1-и юли 2015 г. ще могат да се възползват деца, чиито зъбно-челюстно-лицеви проблеми са класифицирани на ниво 4 и 5 според международно приетата скала IOTN. На практика става дума за тежки аномалии и деформации, които задължително подлежат на лечение. По данни на Съюза на австрийските ортодонти това са около 30% от всички случаи, в които се поставят подвижни скоби или брекети.

  „След обстоен преглед, зъболекарят решава дали да изпрати детето на специалист, който да установи каква е степента на увреждане и дали попада в случаите, покриващи се изцяло от Здравната каса.”, коментира специално за Меланж Булгарен д-р Веселин Младенов, стоматолог с дългогодишен опит в областта на пародонтологията и челюстното регулиране във Виена. В случай, че бъде констатирано високо ниво на деформация, вече няма да е необходимо съгласието на Здравната каса, за да се предприеме лечение.

  Според експерти около 8 000 деца на възраст между 6 и 12 години и 22 500 над 12 години попадат в тази категория и ще могат да се възползват от безплатната услуга.

  За всички останали, остава в сила досегашният ред, при който разходите за скоби и брекети се поделят между семейството и Здравната каса.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации