5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПо-добри възможности за работа във Виена

По-добри възможности за работа във Виена

-- Реклама --

Chancen-Scheck на WAFF (Wiener Arbeitnehmerinnen Förderungsfonds) финансира признаването и на квалификации, придобити в чужбина

 

karolinaKarolina W. (47) работи от 10 години в кухнята на един хотел и ежедневно прави торти. Не е посещавала курсове, няма квалификация, но усърдно се труди. Промените в хранителните вкусове на клиентите, алергичния риск при продуктите и нестихващата конкуренция от млади хора от и извън страната, обръщат погледа на Каролина към възможността да се върне към ученическата скамейка. Образователният институт WAFF, с дългогодишна репутация на качествени и бизнес орентирани програми, предлага на пазара новата инициатива Chancen-Scheck, която дава втори шанс на така наречените “Hilfskraft“ (ниско квалифициран персонал). Случаят на Karolina W не е изваден от контекста, а статистиката показва, че има конкретна необходимост от специлизация и обучение на заетите в определени работни направления.

С чекът на WAFF Каролина може да запише курс или цялостно обучение за готвач, а защо не по-късно и за майстор-сладкар.

waffПакетът помощ включва безплатни консултации, поемане на 90% от разходите за завършване на опредлена квалификация до максималната сума от 3000 евро, заедно с всички такси за изпити. Курсове, които задълбочават знанията на кандидата във вече придобита способност (weiterbildung) също ще се поемат от WAFF 90%, но до сумата от 1000 евро. Интресна добавка към новото подпомагане е отпускането на помощ за признаване на квалификации от чужбина (отново 90% , до масимум 3000 евро). Aко вече са завършили в чужбина, желаещите трябва да се обръщат първо към Министерството на икономиката, семейството и младежта ( Bundesministerium für Wirtschaft, Familie und Jugend), където ще могат да държат привавнителен изпит. Ако обучението зад граница е прекъснато , институцията, която ще поеме кандидата е Виенската Търговската Камера( Wirtschaftskammer Wien). За целта се изискват всички документи да бъдат преведени на немски език.

Повече информация вижте тук.

lehreУсловия

  • навършени 18 години;
  • трудова практика минимум 1,5 години;
  • завършено основно образование (образованието в Австрия е задължително до 16 години);
  • постоянен адрес във Виена (Hauptwohnsitzt);

Курсовете са изцяло съобразени с графика на работещите и се провеждат вечер или през почивните дни, два или три пъти през седмицата. Обикновено процесът на обучение трае около 1 година, но зависи винаги от опита и уменията на кандидата.

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации