8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКула с талия ще се строи във Виена

Кула с талия ще се строи във Виена

-- Реклама --

Новата сграда ще бъде стеснена по средата, за да пропуска светлина до съседите

 

снимка: MVRDV
снимка: MVRDV

През 2016 г. в района Газометър ще започне строителството на нова висока сграда. Проектът е спечелен от холандската фирма MVRDV. Вместо постройка под формата на трапец, каквото било първоначалното изискване, от фирмата предложили ново оригинално решение. Кулата ще наподобява пясъчен часовник като след първите десет етажа ще има стеснява и няколко нива ще бъдат усукани. Останалите 30 етажа ще следват обичайната концепция на високите постройки.

Необичайната форма идва в отговор на изискванията на общината околните сгради да не попадат в сянка за повече от два часа на ден. Това е и причината за ограниченото строителство на високи повече от 75 метра здания. Уини Маас, съосновател на MVRDV казва по този повод: „Много е хубаво да се види, че след като взехме на сериозно съществуващата строителна регулация, успяхме да създадем безпрецедентна сграда. Сега имаме кула с фина „талия”. А не е ли това определението за класическа красота?”

снимка MVRDV
снимка MVRDV

Новата виенска кула, която ще се намира непосредствено до спирката на линия на метрото U3, ще бъде почти изцяло от стъкло. Тя ще разполага със собствен паркинг с повече от 110 места и ще се използва както за жилищни нужди, така и за бизнес. В нея ще бъдат разположени офиси, търговски площи, ресторанти и кафета.

От 2001 г. насам „Газометър” се оформи като един от най-модерните и удобни нови квартали на Виена. Името идва от четирите цилиндрични кафяви постройки в центъра, около които е развито и жилищното строителство. Днес те са привлекателно място за пазаруване и развлечение, макар че  всъщност първоначално са построени като резервоари за коксов газ.

_______________

Още по темата:

Апартаменти от резервоари за коксов газ

Виена: Новите стари сгради

Кулата „Уника“ – атрактивна и енергийноефективна

Заха Хадид проектита библиотеката на Университета по икономика и бизнес във Виена. Българска фирма я облече във стъкло

Виена: устойчиво развитие и интелигентни решения

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации