3.5 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоБългарияЕто кои са кандидатите за шеф на Държавната агенция за българите в...

Ето кои са кандидатите за шеф на Държавната агенция за българите в чужбина

-- Реклама --

Едва девет човека са подали документи за участие в конкурса

Назаем от EuroChicago

74-75На 12 декември 2014 година вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева подписа заповед за публично изслушване на кандидатите за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Това стана след писмо от 27 ноември 2014 г. на българи, живеещи на пет континента, които поставиха въпроси, както относно начина на избиране на ръководството на ДАБЧ, така и относно правата им като гласоподаватели. В писмото се настояваше ръководството на ДАБЧ да бъде назначавано след публичен конкурс.

Нещо, което преди това бе поискала и Ива Йорданова, подала оставката си от поста заместник-председател на ДАБЧ след натиск, който може би бе породен и от това, че бе инициирана проверка в агенцията (с резултатите от която може да се запознаете тук)

Вчера, 20 януари, изтече крайният срок за подаване на документи според заповедта на вицепремиера. Преди това редакцията на Еврочикаго публикува писма на Временните ОС на българите в чужбина, както и разтревожени писма от наши читатели (вж. съответно тук и тук).

Според информацията, която получихме от МС, кандидатите, подали документи за длъжността „председател на ДАБЧ“ до крайния срок, са девет на брой.

Ето имената на кандидатите за този пост, който по ранг в българската държавна администрация е почти равен на ранга на зам. министър.

Ангел Маринков, 39 г., магистър по национална сигурност и отбрана, завършил Военната академия „Г. С. Раковски“, работил 14 години в ДАБЧ, главен експерт, референт за ОНД и Балканите.

Борис Борисов, 42 г., магистър по право и по история и география към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, понастоящем докторант към ВТУ по специалността „Конституционна история на Балканските държави“, главен редактор на културно-просветния вестник „Охридска България“, организатор на събития за историческите български общности, юрист-консулт на Фондация ВМРО

Виктория Маркова, 40 г., бакалавър по икономика от Станфорд, магистър по компютърни науки от университета в Сан Франциско, дългогодишен опит в IT сектора в САЩ, от пет години има собствен бизнес в България.

Гентиян Хаджи Пируши, 36 г., магистър по международно право и международни отношение към СУ „Св. Климент Охридски“, в момента прави докторантура към университета, професионален опит като юрист-консулт в частния сектор, съветник по външна политика към Българското дружество „Просперитет Голо Бърдо“, бил е съпредседател на Асоциацията на българите от чужбина, учащи в България.

Димитър Владимиров, 32 г., понастоящем и.д. председател на ДАБЧ, прави докторантура в СУ по публична администрация, магистър по публична мениджмънт и политики от СУ, има журналистически опит, опит в Народното събрание, както и в Държавна агенция „Архиви“.

Кирил Радев, 34 г., магистър по икономика от университета в Манхайм и Българското училище за политика, професионален опит в неправителствения сектор в България и Германия, стажант на Министерски съвет, съосновател на Асоциацията на българските абсолвенти в Германия и Австрия.

Петър Пунчев, 58 г., завършил журналистика в Московския университет, дългогодишен журналистически опит в различни издания, съосновател на Радио FM+, основател и председател на АББРО, носител на ордена на принц Чарлз за етика през 2003 г.

Райна Манджукова, 44 г., между 2009 и 2010г. е била председател на ДАБЧ, преди това е работила 14 години в агенцията като главен експерт; журналист; в момента прави докторантура по етнология към СУ „Св. Климент Охридски“, магистър по Славянски филологии.

Спас Ташев, 47 г., докторант по демография и статистика към БАН, магистър по международно икономическо сътрудничество от УНСС, завършен курс по дипломация от Дипломатическия университет към МВНР, била е директор на българския Културно-информационен център в Скопие, бил е зам. председател на ДАБЧ, автор на множество публикации.

Само за сравнение към новината за тези кандидатури, прилагаме малко информация за кандидатстването за други работни места в България.

Преди около година в Българската стопанска камара (БСК) например е било обявено временно работно място на 4 часа. Кандидатите за него са били над 120. А за позицията „административен асистент“ в БСК, кандидатите са били над 400.

Даниела Симидчиева – директор на програма „Професионално образование и обучение“при БСК, коментира за Еврочикаго, че интересът към един конкурс зависи от няколко неща, основните сред които са:

– Къде и как е обявен конкурсът (разгласяване, обяви);
– Обявени ли са и какви точно са критериите (в много случаи те могат да отблъснат кандидатите);
– Престижът на организацията/фирмата, обявила конкурса.

„Може би е важно да се спомене, че не се явяват кандидати там, където има съмнения за предрешеност на конкурса, т.е. когато хората са убедени, че конкурсът е формално обявен за придаване на демократичен вид на избора“ – допълни г-жа Симидчиева.

И накрая още една новина. Научихме, че днес, по време на заседание на Министерски съвет, ще се проведе изслушването на кандидатите за позицията на председател на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации