30.4 C
Виена
неделя, 26 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияСесията наближава: Няколко идеи къде да се избяга от шумни съквартиранти и...

  Сесията наближава: Няколко идеи къде да се избяга от шумни съквартиранти и препълнени библиотеки

  -- Реклама --

  Няколко предложения и малки трикове за намиране на тихо и комфортно местенце за учене

  Текст Симеона Милачкова

  bibliotekСъвсем скоро предстои една от най-зловещите седмици в живота на всеки студент. Die Prüfungswoche. В началото на семестъра, както всеки път, си обещах да уча редовно и да не оставям нещата за последния момент. И както обикновено, не ми се получи. Огромните книги зловещо чакат на бюрото, а аз в последния момент решавам да си сготвя нещо или да си подредя стаята – каквото и да е, само да отложа ученето! А когато най-накрая отворя учебника, съквартирантката ми идва да си поговорим или съседът вади цигулката си и започва да се упражнява. Единственият изход е да си събера нещата и да избягам. В библиотеката.

  Hauptbibliothek, Uni Wien

  Uni Wien

  Ако отидете към обяд в библиотеката, която изглежда като извадена от замъка Хогуортс, вероятно няма да успеете да си вземете ключ за задължителните гардеробчета. Пред залата има опашка още от 8:30 сутринта и веднага щом вратите се отворят в 9:00, ключовете се раздават като топъл хляб. Това обаче не бива да ви отказва. Просто помолете някого, който си тръгва, да ви даде ключа си преди да го пусне в кутията. На гишетата за информация могат да прехвърлят ключа на ваше име срещу студентска карта. Библиотеката е отворена до 21:45 в делнични дни, до 18:00 в събота. Не работи в неделя.

  Други библиотеки на Виенския университет

  Yeitgeschichte

  Ако все пак предпочитате спокойствието и не държите на старинната атмосфера, потърсете къде са библиотеките на по-малките факултети. Например в кампуса има много малки читални към библиотеките по история, египтология или науки за Азия и Тибет, които обикновено са празни. В библиотеката по история (FB Zeitgeschichte, Hof 1.12) дори има масички с кана за вода и стъклени чаши, които очакват посетителите. За тези от вас, които не живеят близо до центъра, може би библиотеката на бъдещите преводачи (Zentrum für Translationswissenschaft, Gymnasiumstraße 50) е добра идея. Центърът разполага с много приятен вътрешен двор и е близо до Währinger Park, където можете да си починете в по-слънчевите дни.

  Библиотеката на Техническия университет

  TU

  Предимствата на тази библиотека са, че залите са много големи и светли, работи до 22:00 и може да се влезе без студентска карта – идеална за случаите, когато сте я забравили вкъщи. Тук също е задължително да си оставите нещата на гардероб, но гардеробчетата са с монети – няма нужда да показвате документ. Все пак имайте предвид, че в дните преди изпити тук също е доста пълно.

  Библиотеки в неделя?!

  MAK

  Да, съществуват и такива. Читалнята в MAK (Stubenring 5) е едната възможност. В неделя работи от 10:00 до 18:00, а почивният ден е понеделник. В залата има безплатен интернет, входът също е безплатен, а през стъкления покрив влиза естествена светлина. Друг вариант е читалнята на Института по афро-азиатски науки (Afro-Asiatisches Institut, Türkenstraße 3). Недостатъците на залата са, че е по-скоро малка, задушна и няма интернет, но пък предлага топло убежище за закъснели студенти в зимните дни.

  AKHЧиталнята на AKH безспорно води в класацията за най-дълго работно време – до полунощ, а в неделя до 23:00. Тази зала също обикновено е препълнена (особено преди изпитите на студентите по медицина), така че си запазете място още рано сутринта.

  Библиотеката на Икономическия университет (WU) освен че е една от най-модерните във Виена (и не само), също отваря врати в неделя – но само в седмиците преди сесията. Ако не сте студенти в този университет, можете да си извадите безплатна карта срещу представяне на Meldezettel.

  WU

  И накрая нещо за нощните птици…

  В случай че така и не успяхте да допишете дипломната си работа навреме или просто се чувствате най-продуктивни през нощта, библиотеката на Виенския университет организира специални „нощни смени” в избрана библиотека по време на сесията. От 20:00 до 6:00 имате възможност не само да се задълбочите в учебниците си, но и да участвате в различни уъркшопи – библиотекарите ще ви покажат как да намерите подходящата литература в объркващате база данни, как да цитирате правилно или да оформите текстовете си. Можете да получите и полезни съвети за по-ефективно учене, а на всеки няколко часа се събира група за кратка гимнастика за разсънване. Информация за следващата „нощна смяна” може да намерите в списъка със събития на страницата на Universitätsbibliothek Wien във фейсбук (или просто като напишете Nachtschicht @UB в търсачката).

  А ако намирате читалните пълни с четящи хора за малко потискащи, не забравяйте, че все пак сме във Виена – зад всеки ъгъл се крие по някое малко, уютно и тихо кафене, където можете необезпокоявани да почетете, докато пиете чаша меланж.

  Независимо къде предпочитате да учите, ние ви пожелаваме успешна сесия. И следващия семестър не оставяйте подготовката за последния момент. =)

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации