17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЕрнст Щрасер съчетава затвора с работа

Ернст Щрасер съчетава затвора с работа

-- Реклама --

Осъденият на три години затвор бивш вътрешен министър и евродепутат тръгна на работа

PROZESS-GEGEN-ERNST-STRASSER-IN-DER-LOBBYISTENAFFRE_1394109642557790_v0_lСлед като прекара 8 седмици зад решетките, Ернст Щрасе излезе за първи път в понеделник в 7.30 ч. Причината да прекрачи прага на на затвора в Отакринг е тръгването му на редовна работа. Законът позволява при определени условия затворниците, които не са осъдени на повече от три години, да полагат труд и извън рамките на ареста. „В момента при нас има 70 човека, които излизат, за да работят“, казва директорът на затвора пред австрийския вестник „Österreich“.

Работен режим

Бившият евродепутат ще работи по осем часа на ден пет пъти в седмицата. Вечерите и уикендите трябва да прекарва в двойната си килия. От съображения за защита на личните данни не се разкрива името и дейността на фирмата, за която работи Щрасер, но според запознати става въпрос за консултантска компания, близка до бившия шеф на кабинета Кристоф Улмер.

За полагания труд затворникът ще получава по 1,88 евро на ден като останалата част от заплатата му отива в полза на държавата. Щрасер разполага и с 9 евро на ден за лични нужди.

Лобизъм за 100 000 евро

Ернст Щрасер бе осъден през октомври 2014 г.  на 3 години затвор за корупция. Той стана известен като „Mистър 100 000 евро“ след разкрития на журналисти от Би Би Си. През 2010 г., работейки под прикритие, те го „убедили“ да лобира за промени на европейското законодателство, без да посочват исканите услуги. Тогава Щрасер без колебание си поиска 100 000 евро за лобизъм. Името му бе забъркано и в скандала около кампанията за изчистване на имиджа на България преди влизането й в ЕС.

снимка АПА
снимка АПА

Първата присъда на бившия член на SPÖ през 2013 г. беше 4 години затвор. Върховният съд върна делото заради пропуски в разследването и през март 2014 го осъди на 3 и половина години затвор, от които 21 месеца в килия, останалите евентуално под домашен арест и с електронна гривна на крака. Окончателната присъда от октомври 2014 г. на Върховния съд изпрати 58-годишния Щрасер да прекара три години зад решетките.

______________

Още по темата:

Бившият вътрешен министър на Австрия си спомни за вечеря със Станишев

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации