32 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияКултурна програма за седмицата * 09.12 - 15.12*

  Културна програма за седмицата * 09.12 – 15.12*

  -- Реклама --

  Време за пунш, размисли и подготовка за празниците. Време за приятели, една добра дума, за коледно настроение, канела и щипка изкуство.

  Текст Нора Динчева

  onova neshto 1
  Онова нещо, проект на Боряна Венциславова

  ОНОВА НЕЩО

  Спомняте ли си как в книгите на Дж. К. Роулинг, винаги където присъства добрият и храбър магьосник Хари Потър,  там се появява и „Онзи-който-не-бива-да-се-назовава“.  Този тъмен и опасен герой притежава и име, познато както на останалите в неговата приказка, така и на читателите (респективно зрителите на филма). Допълнително напрежение в текста (филма) се внася и от факта, че „Онзи, който не бива да се назовава“ има способността да се превъплъщава в различни форми и да бъде винаги на необичайни места.

  Така мистичността на този участник в крайна сметка започва да придобива смисъл на герой от народното творчество – всички знаят за него, но всеки го тълкува според усещанията и разбиранията си.

  Запазваме размислите, но сменяме контекста и участниците, за да се отбием в София, на бул.Мадрид 8, където днес, 11.12. Боряна Венциславова открива своя проект с името „Онова нещо“. Авторката е добре позната с интреса си към поставяне на въпроси в полето на един свят, отразяващ своите социополитически намерения в различни културни пространства. Тя освобождава духа от бутилката, за да подтикне към дебат участниците, в художествения процес. От едната страна застават хората, които изкарват прехраната си с изкуство – художници, куратори, галеристи и критици. От другата страна пред екрана, на тази мулти-канална видео инсталация сядат наблюдатели –  зрители, случайни минувачи, нищо и малко разбиращи от изкуство.

  “Другото смислово ниво на проекта е базирано на една важна особеност за съвременните художници родени в България, а именно, че голяма част от тях живеят и работят в чужбина. Артистичното пространство е микс от местни професионалисти и тези, които физически не присъстват ежедневно в случващото се в България. Така Венциславова мести своята камера от София, Пловдив или Черноморец до Виена и от Ню Йорк до Париж.” по думите на Борис Костадинов, куратор и критик във Виена.

  Остава да разберем дали ОНОВА НЕЩО е българската съвременна арт сцена, българската артистична емиграция или ние като наблюдатели и оценители.

  ИЗЛОЖБА

  onova nehsto 2събитие: THAT THING

  by Borjana Ventzislavova 

   

  мулти-канална видео инсталация
  на Боряна Венциславова

  кога:11.12. – 25.12.2014

  kъдеThe fridge, бул. Мадрид 8, София

  откриване: 11.12.2014, 19:00

  “Онова нещо” е проект на Боряна Венциславова, който се базира на отношението участник и сцена на участие в българското съвременно изкуство. Монитори, които показват кратки интервюта (точно по 5 мин. всяко) на различни личности и техните монолози за “българската съвременна арт сцена“. Участниците ( в момента на брой 27), са тези които задават посока на процесите в изкуството – художници, куратори, галеристи, критици, арт мениджъри.

  Проектът е подкрепен от Гауденц Б. Руф – награда за ново българско изкуство и със съдействието на Гьоте Институт и Австрийското посолство.

   

  гартенсъбитие: Изложба “Тайните градини“

  класическа живопис

  кога03.12.2014 – 23.01.2015

  kъдеБКИ „Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Wien

  Галерия „Партер“, зала № 1, вход свободен

  В изложбата ще вземат участие 22- ма художника, които активно се занимават с темата “градината” в своето творчество. Класическата живопис на участниците е ориентирана към символизирането на градината като място пълно с тайни, емоции и чувства. Миглена Александрова е куратор на изложбата.

   

  9събитие: Изложба „ Zeiten ändern sich“

  кога:10.12.2014 – 16.01.2015

  kъдеБКИ „Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Wien, вход свободен

  Трима художници-аниматори, които не престават да експериментират и излизат отвъд границите на анимацията.

  Атанас Василев – камък и дърво
  Фико Фиков – икони
  Андрей Цветков – анимация

   

   

  transformingсъбитие: Изложба “Transforming – special selection“

  Iv Toshain

  кога04.12. 2014 – 16.01.2015

  kъдеBSA Galerie, Landesgerichtsstraße 16, 1010 Wien

  Ще можете да видите всички актуалните художници на галерия БСА в периода 2012 – 2014 г. Българката Ив Тошеин е също част от този проект. Куратор е К.Д. Цимер.

   

  ФИЛМ

  human world festival събитиеThis Human World 2014

  филмов фестивал, посветен на човешките права

  кога04.12. – 13.12. 2014

  kъде:http://www.thishumanworld.com/kinos.php

  Две седмици, през които международното кино ще гостува във Виена. Този път фестивалът е посветен на човешките права, отразени върху филмова лента. Обезателно посветете поне една вечер в някой от киносалоните, официално акредитирани за събитието.

  TEAТЪР

  teatar petranovсъбитие: Offene Zweierbeziehung

  ТЕАТЪР НОВА ТРИБУНА ВИЕНА

  кога: 11.12.2014, 20:00

  kъде: Universitätsring 4 (Dr. Karl Lueger Ring 4) под кафе Ландман, 1010 Wien под кафе Ландман

  билети:  тел. 0664/ 23 44 256 или на office@tribuenewien.at

  Какво означава „Отворена връзка“?

  Непрекъснатите опити на мъжете да убедят жените си в легитимността  на извънбрачните връзки или двойствената природа на жената, която я тласка едновременно към постояннен партньор и към сладката тръпка на изневярата.

  Една прекрасна комедия от носителя на Нобеловата награда за литература за 1997 г. Дарио Фо, който използва методите на комедия дел арте и работи в тясно сътрудничество със съпругата си, театралната и филмова актриса Франка Раме.

  Постановката ще се играе на немски език.

  БКИ „ДОМ ВИТГЕНЩАЙН”

  заедно в чассъбитие: Презентация на “Заедно в час”

  кога11.12.2014, от 15.30 ч.

   

  kъдеБКИ „Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Wien

  Галерия „Партер“, зала № 1

  Мисията на Заедно в час е да осигури достъп на всяко дете в България до качествено образование, като насърчава и подготвя способни и амбициозни млади хора да бъдат мотивиращи учители и лидери в нашата образователна система и общество.

  По време и след презентацията ще имате възможност да се срещнете лично с представител на екипа , към когото да зададете въпросите си за програмата.

   

  ДЕЦА

  rori kidsсъбитие: KIDS BACKEN KEKSE

  кога: 14.12.2014, 21.12.2014 – 10.30-12.00

   

  kъде: Rori’s, Pilgramgasse 11, 1050 Wien

  Коледа винаги е свързана с мириса на домашни сладки и топло какао. Рори ще ви разкаже приказка, докато ароматните сладки се печат в печката му и няма да забрави да изненада малките си приятели с коледно вълшебство.

  Цена на посещение: 16 евро. Подходящо за деца от 4 до 12 години. Записване на тел.01 548 59 59 или на фейсбук страницата.

   

  emil und detektiviteсъбитие: “Emil und Detektive“ von Erich Kästner

  театър за деца

  кога29.11. 2014 – 24.01.2015

  kъдеRenaissancetheater, Neubaugasse 36, 1070 Wien

  „ Градът беше наистина голям, а Емил бе толкова малък. И никой не се интресуваше, защо той няма пари, и защо не знае къде да слезе. В Берлин живеят 4 милиона души и абсолютно никой не забелязваше Емил Тишбайн.“

  Познато ли Ви е? Да това е прекрасната история на Емил от Ерих Кестнер, която продължава да вълнува малки и големи. Този път на сцената на Младежкия театър във Виена.

  БАЗАРИ

  mondscheinbazarсъбитие: Mondscheinbazar

  кога: 13.12.2014, 17:00 – 23:00

  kъде: Ehemalige Anker-Expedithalle, Puchsbaumgasse 1c, 1100Wien

  За втори път може да обиколите артистичното пространство на бившата фабрика за хляб в 10 район на Виена. Вечерният базар ще предложи от всичко по малко: стари, но бляскави вещи, винилови плочи, забравени произведения на изкуството, много музика и дори театър, за бъде пълна и приятна съботната Ви вечер.

   

  boxi marktсъбитие: Der etwas andere Weihnachtsmarkt im StadtBiotop

  кога: 17.11 – 23.12. 2014, 16:00 – 22:00

  kъде: Boxircus, Trabrennstraße 2, 1020 Wien

  Oт 17.11 до 23.12 на StadtBiotop ще почуствате коледното настроение без излишен кич и в градски стил. Очаква ви чудесна селекция от международни модни марки. Уютна зимна шатра с много греяно вино, пунш и най-добрите бургери в града!

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации