20.1 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияАмбер-Мед е място, където грижата е гарантирана дори без здравна застраховка

  Амбер-Мед е място, където грижата е гарантирана дори без здравна застраховка

  -- Реклама --

   Чаша пунш в името на една благородна кауза

  текст Нора Динчева

  amber medКоледа идва и това се вижда във всеки един детайл около нас: от дребните маслени сладки, през отсечените елхички, натрупани в ъгъла на някоя осветена улица, та чак до пулсиращата мисъл какво ще подарим на семейството и приятелите си. Търсят се екзотични места за почивка, докато се радваме на все по-големия избор на базари, а търговските центрове не смогват на вълната от амбициозни купувачи, които пълнят торбите си сякаш за последно.

  Въпреки украсата и дебнещите изкушения, Коледа не успява да скрие и другото си лице. Онова, което предпочитаме да не виждаме, или в повечето случай дори не знаем за него. Не защото няма на всеки ъгъл малки кибритопродавачки, точно до отсечените елхички, а защото сега не му е времето да пророним сълза или да развържем кесията си за нещо различно от коледните ни планове.

   

  diakonie
  AMBER-MED

  Амбер-Мед – „Помощ без здравна застраховка“

  Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, поне така твърди писателят Илия Троянов. В 23- ти район на Виена, екип от млади и състрадателни хора преди 10 години решава да стартира своя проект „Помощ без здравна застраховка“. По статистически данни над 100 000 жени, мъже и деца в Австрия не са здравно осигурени и съотвено нямат право на медицински грижи. Много от пациентите идват от различни култури, не говорят добре немски и имат друг вид отношение към тялото си, болестите и оздравителния процес като цяло. В повечето случаи е почти невъзможно да отделят средства за нещо друго освен храна. Първите години на ново място са изпитание и за духа, и за тялото. Нуждаещите се, които могат да се възползват от тази инициатива са не само емигранти, а също така бежанци и австрийски граждани. В центъра доброволно работят медицински лица, психолози и преводачи. Понеделник е българския ден, когато на разположение е преводач от 9.00 до 11.00 часа. Лекар, владеещ родния ни език, полага безплатни грижи за пациентите, които не са здравно осигурени и се нуждаят от медицинска помощ.

  Амбер-Мед в момента се реализира чрез съвместната работа на Aвстрийският Червен кръст и Службата за бежанци към евангелистката църква. Проектът се финансира и от Виенскта здравна каса, Социален фонд Виена и Министерството на здравеопазването. Но основната подкрепа идва от частни лица и дарители.

   

  Диана

  На пунш с Диана

  Коледната идея на екипа на Амбер-Мед е вече факт. Те имат пунш щанд на Карлсплатц точно пред евангелисткото училище, където в периода 18.11 – 23.12 ще гостуват на чаша пунш известни австрийци, доказали своята съпричасност към проблема. Събраните средства ще бъдат разпределени според текущата нужда между месечни амбулаторни прегледи, лекарства и адекватно лечение.

  Всеки вторник от 18.00 до 22.00 ч. Диана Карабинова от Австрийския червен кръст ще украсява с милата си усмивка щанда, докато Ви сипва греяно вино и домашен пунш по тайна рецепта. Стоплено сърце и подарена радост са винаги предпочитан лек срещу бедността и болестта. Някой ваш съгражданин се нуждае от преглед или лекарство, точно сега, когато отпивате от горещата чаша с дъх на горски плодове, бадеми и джинджифил.

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации