20.1 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияДо 30 години броят на мюсюлманите във Виена ще се удвои

  До 30 години броят на мюсюлманите във Виена ще се удвои

  -- Реклама --

  През 2046 г. всеки пети виенчани ще бъде с мюсюлманско вероизповедание

  снимка ORF
  снимка ORF

  Съотношението между религиите във Виена се променя. Ако през 70-те години е имало относително хомогенно християнско мнозинство, днес вече картината е шарена. Прогнозите за бъдещето показват, че в следващите 30 години католиците във столицата ще бъдат около 1/3, а броят на мюсюлманите ще нарастне до 21%. Това съобщава информационна агенция АРА, позовавайки се на изследване по проект WIREL на Австрийската академия на науките.

  Трудно преброяване

  Събирането на актуални данни за религиозните вярвания на виенчани днес е доста трудно. Последните конкретни цифри са от 2001 г., когато е проведено и преброяване на населението, в което е посочвана и религиозната принадлежност. От тази година насам учените могат само да реконструират картината. По техните преценки през 2011 г. в австрийската столица са живели 41% католици, 4% протестанти, 9% православни, 12% мюсюлмани, 0,5% юдеи, 3% с друга религиозна принадлежност и 30% невярващи. Подробна графика може да видите ТУК

  Тенденции

  От 1970 г. религиозните нагласи на населението се променят непрекъснато: все повече хора напускат лоното на католическата църква; броят на емигрантите предимно с мюсюлманска и православна религия расте; интересът към нови религиозни течения нараства.

  графика Винер Цайтунг
  графика Винер Цайтунг

  Експертите не очакват в бъдеще броят на хората без религиозна принадлежност да се увеличава, дори напротив – може леко да спадне до 27%. Католиците ще имат около 33% дял, докато протестантите ще се запазят своите 4%.

  В същото време делът на мюсюлманите ще нарастне, достигайки през 2046 г. до 21% ( през 2011 г. – 12%). Една от причините за почти двойното увеличение на техния броя е, че тази религия е силно разпространена сред младото население – мюсюлманските младежи са най-религиозни в сравнение с техните връстници. Друг фактор е високото ниво на раждаемост сред тази група от населението – всяка жена има средно по четири деца, макар че в последните години се наблюдава лек спад.

  Увеличението при православните ще е по-умерено – очаква се те да достигнат до 11% (2011 г. – 9%). За другите религии не се прогнозират съществени промени.

  __________________

  Още по темата:

  През 2033 г. Виена ще надхвърли 2 млн.жители

   

   

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации