23.6 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияКатедралата „Св.Стефан” вече не е непозната

  Катедралата „Св.Стефан” вече не е непозната

  -- Реклама --

  Екскурзоводката Диана Пиперова разказа много легенди и загадки и разкри част от тайните на известната катедрала

  st-stephen-s-cathedral-viennaПощипващият вятър в ранния неделен следобяд не отказа верните почитатели на историята на австрийската столица и в уговорения час те се събраха на сборния пункт за тематичната разходка „Непознатата катедрала „Св.Стефан”, организирана от блога на българите в Австрия Меланж Булгарен. През вековната история на най-известната забележителност на Виена ни преведе екскурзоводката Диана Пиперова.

  Не предполагахме, че оцелялата през бедствия и пожари катедрала „Св.Стефан” крие в себе си толкова много тайни и легенди.

  По време на външната обиколката на сградата разбрахме историята на известния покрив, покрит с 230 хиляди керамични плочки, възстановени след войната с дарения на жителите на Виена, както и на кулите, входовете и многобройните скулптури. Оказа се, че седмата по височина катедрала в света е заключила в себе си множество символи на масонското братство и до ден днешен провокира интереса на учените.

  Дали заради легендата за Ханс Пуксбаум и Дявола Северната кула (68,30 м.) е останала недовършена и е значително по-ниска от Южната (136,44м) – днес можем само да гадаем. Загадка до ден днешен е и значението на латинските букви “А.Е.I.O.U.”, които император Фридрих III е наредил да гравират на всичко, което е оставил след себе си. Затова пък красота на олтарите и амвона, на скулптурите и саркофазите е безспорна и впечатляваща.

  17 камбани бият от покрива на „Св.Стефан“, но най-голямата от тях – Пумерин, огласява града само на много специални събития. Диана Пиперова увлекателно ни разказа нейното минало, както и историята на катакомбите, на органите, на Мадоната- покровителка на прислугата, на гроба на принц Евгений Савойски и още много любопитни и интересни факти и легенди, свързани с катедралата.

  DSC_0230

  Екипът на Меланж Булгарен благодари на всички участници в тематичната разходка, които споделиха с нас неделния следобяд, за да научат повече за историята на един от символите на Австрия. Благодарим и на Диана Пиперова, която отново вложи много сърце и душа в разказа си и успя не само да „оживи” миналото, но и да ни провокира да потърсим отговори на многобройните загадки, заключени зад стените на „Св.Стефан”.

  За всички, които искат да се „запознаят“ отблизо с катедралата „Св.Стефан”, втората разходка ще бъде на 23 ноември 2014 г. отново от 14.30 ч. Очакваме Ви!

  За предварително записване: diana.piperova@gmx.net

  За повече информация ТУК

  __________________

  Още по темата:

  Хофбург вече не е непознат

  Диана Пиперова: Виена е много повече от красив град

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации