33.3 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрия9.11.1989 г. - началото на един нов свят

  9.11.1989 г. – началото на един нов свят

  -- Реклама --

  Светът отбелязва 25 години от падането на Берлинската стена

  berlin-wall-fallС обширни материали и репортажи от Берлин австрийските и български медии отбелязват годишнината от падането на Берлинската стена. „Ди Пресе“ се спира на критичното изказване на бившия съветски лидер Михаил Горбачов, който предупреждава, че  „светът е на прага на нова студена война“. С богата фотогалерия изданието връща читателите към „най-щастливата нощ в историята на германците“.

  В обширен материал „Дер Стандарт“ проследява събитията, довели до окончателно разрушване на стената, разделяща семейства и приятели. Тържествата, свързани с честването на годишнината в Берлин, са в центъра на статия на „Винер Цайтунг„. Вестникът се спира и на акцията на германските активисти, дошли в България за арт пърформънс, с който да почетат загиналите по време на Студената война източногерманци, опитали се да избягат на Запад през българо-турската граница. Събитието бе планирано да се осъществи на телената ограда, която бе издигната това лято с цел да се спре притокът на нелегални емигранти от Турция.

  Честванията по повод 25 години от падането на Берлинската стена станаха повод за вглеждане не само в историята, но и в настоящето и бъдещето на Европейския съюз.

  В понеделник 10 ноември в БКИ „Дом Витгенщайн“ ще се проведе подиумна дискусия на тема „Аз бях там“. В нея ще участва австрийски посланици в София, които ще споделят впечатленията си от годините на преход в България (1989-2014 г.) Модератор на панела ще бъде журналистът Бойко Василев.

  В разговора ще бъдат обсъдени теми, свързани с отворените граници и отворени общестсва, новата икономическа система, новите приятелства и съюзи, европейските ценности и новата политическа култура.

  Подиумна дискусия „Аз бях там“

  Къде: БКИ:“Дом Витгенщайн“

  галерия Партер, зала 1

  Паркгасе 18

  Кога: 10.11.2014 г. от 19 часа

  Вход свободен

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации