28.3 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияКултурна програма за ноември (фотография)

  Културна програма за ноември (фотография)

  -- Реклама --

  Европейски месец на фотографията

  viennale
  Magic in the Moonlight

  Филмовият фестивал Viennale завършва днес с “Magic in the Moonlight“ на Уди Алън. Част от филмите ще могат да се гледат в избрани виенски кина.

  Добрата новина е, че влизаме в приятно топлия ноември, традиционно натоварен със задачата да представи съвременната фотография.

  Един от философите на нашето време Жил Дельоз критикува фотографското изображение като лишено от движение. Още преди това Огюст Роден отнема правото на легитимност на фотографията, защото единствено художникът може да пресъздаде живота върху платното без да консервира сюжета в безплътна неподвижност. С течение на времето първоначалният фокус на фотографското око, а именно търсенето на пълно съвпадение с действителността, е изместен от необходимостта за създаване на реалности. Така решението на проблема за движението минава от имитация на предметност към търсене на смисъл във формата, жеста, композицията, цвета. Това дава и отговор на въпроса защо говорим за визуални артисти, а не само за фотографи, и защо „снимането“ се превръща в забавление и известна доза досада, разбира се не без намесата на прогреса.

  Тук ще говорим за фотографското отвъд “щракането” или показването на снимки с фон от палми и потни туристи.

  Избрали сме няколко визуални артисти, които възприемат фотографията като език, описваш света на невидимото, това зад маската, зад бита.

  Европейският месец на фотографията започва още преди тридесет години в Париж, а днес се провежда в повечето столици на Стария континент. Обикновено се организирана всеки две години, с общите усилия на културните институции и галериите. Всяко едно ново издание е повод да се представят изложби, да се прожекции, срещи, конференции и дебати. Повод да се вгледаме…

  eyes onсъбитиеEYES ONMonat der Fotografie Wien 

  кога: 28.10. – 30.11.2014 

  Mois Européen de la Photographie á Sofia 

  кога: 28.10. – 30.11.2014

  kъде: в различни галерии, музей, изложбени пространства

  Месецът на фотографията съществува вече 6 години и е събитие създадено по инициатива на град Виена. На всеки две години през ноември градът се превръща в свободна платформа за изява на фотографи, институции и творци в областта на фотографското изкуство.

  Виена е един от основателите на „Европейски месец на фотографията” и се кооперира успешно и с други фестивали с подобна насоченост в Атина, Берлин, Братислава, Будапеща, Любляна, Люксенбург и Париж.

  Mois Européen de la Photographie á Sofia

  Френският институт в България, Фондация EasyArt, Националната художествена академия и Столична община организират за трети път експериментален Европейски месец на фотографията през ноември 2014 г.

  borjana ventzislavova
  Borjana Ventzislavova, I have the dream, 2012 150 x 225 cm. C-Print mit Neonschrift

  Borjana Ventzislavova

  02 – An exploration of fashion and photography

  кога: 28.10. – 07.11.2014

  kъде: AFA Vienna, Lindengasse 27, 1070 Wien

  На 19. 11.2014, 18:00 разговор с Боряна Венциславова, Bäckerstrasse 4, 1010 Wien

  Боряна Венциславова пред Меланж Булгарен: По-интересно и важно ми се струва да поставям въпроси

  ЗА (обичайте) София

  кога: 07.11.2014 – 26.11.2014

  kъде: Музея за история на София

  “Образът, тук сам намира много роли. Проектите на Боряна Венциславова, RASSIM, Велизар Димчев, Георги Ружев, арх. Марта Събева предлагат различни интерпретации на темата. Собственият  образ като избор, като историческа мета реалност, като виртуалност, като израз на освобождаващ или контекстуализиращ жест” – Йово Панчев, куратор

  davor, dazwischen und danach
  Nestor Kovachev, Migration of an image, Vienna, 2010, C-Print, 21 x2 9,7 cm.

  Nestor Kovachev

  Davor, Dazwischen und Danach. Die Einbeziehung des Betrachters in das Kunstwerk ( solo)

  кога: 05.11 – 28.11.2014, 10:00 – 16:30

  kъде: БКИ “Дом Витгенщайн”,Parkgasse 18, 1030 Wien

  Как се ражда едно произведение на изкуството? Определено извън стените на музея или галерията, там на улицата, в града, където хилияди ще го подминат и само един ще го забележи. Tози, който вече има идея за него.

  Screen Shot 2014-11-07 at 02.17.43
  Maximilian Pramatarov, Shoot City 2, 2011, C-Print, 40 x 60 cm.

  Maximilian Pramatarov

  Bow / Lost

  кога: 12.11 – 11.12.2014

  kъде: Startgalerie im MUSA, Feldstraße 6-8, 1010 Wien

  Праматаров е изследовател на пространства и ситуации, които на пръв поглед са абсолютно ежедневни и банални. Подава ръка на наблюдателя, точно на границата между видимата и невидимата история на заснетото. Фотографиите му са наративни и понякога е трудно да се открият всичките парчета на пъзела в тях. Затова препоръчваме второ гледане!

  Save the Date: HUMAN FOOTPRINT Menschliches Handeln im Satellitenbild

  Human Footprint

  кога: 05.11 – 8.03.2015,

  kъде: Naturhistorisches Museum, Wien, Burgring 7, 1010 Wien

  Изложбата показва уязвимостта на нашата планета. На огромните принтове, закачени в Природонаучния музей във Виена, са представени разнообразни теми от глобалния свят като селско стопанство, транспорт, енергетика, минно дело. Избраните мотиви очертават линията на тревожност относно съдбата на планетата ни.

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации