20.4 C
Виена
четвъртък, 7 юли, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияDie Töne aufsteigend…

  Die Töne aufsteigend…

  -- Реклама --

  Галерия Heike Curtze und Petra Seiser представя най-новата серия от рисунки на българския художник Нестор Ковачев

  brononosetz potemkinРисунките на Ковачев – 98, 15 x 21 см., молив върху хартия, са базирани на руския филм “Броненосецът Потьомкин” от 1925 г. (67 мин., режисьор Сергей Айзенщайн).

  Лентата е една от класиките в кинематографичното изкуство и на световното изложение в Брюксел през 1958 г. е обявена за най-добрия филм на всички времена.

  Историческото копие на филма се съхранява в Бритаснкия филмов институт.

  Сюжетът е изграден по действителния бунт на екипажа срещу техните царски офицери на руския боен кораб “Княз Потьомкин Таврически” през 1905 г. в пристанище Одеса. Като типично ням филм има строга структура в пет действия, и макар и пропаганден за времето си, той е революционнен като начин на снимане и редене на картини.

   

  Screen Shot 2014-10-27 at 14.46.18Идеята да ре-интерпретира филма на Айзенщайн се завръща при Нестор Ковачев няколко години след като го е гледал. Докоснат от камерата на руския режисьор, художникът се спира на ключови сцени от филма, прерисува ги и ги подрежда в друга хронология, с преместен фокус. “Една историческа реалност е реалност само, когато стои в конкретен контекст”, споделя Ковачев. Така той успява да „презаснеме” филма през погледа на своята лична история за него. Като игра на шах, където местата на фигурите за разместени.

  Интерпретациите на филми е дългогодишен проект на Ковачев, който през 2011 г. стартира с 80 творби на “Птичища и птици“, 1964 г. режисьор Паоло Пазолини. Рисунките по филма „Uccellacci e Uccellini” на провокативния италянец са откупени от Museum der Moderne Salzburg. По късно проектът е продължен с българския игрален филм “Привързаният балон” на Бинка Желязкова, 98 мин., 1967 г., който веднага след примиерата си е забранен до 1990 г. Следват 71 рисунки и две изложби в Залцбург и Велико Търново.

  krak

  Графичните работи на Нестор Ковачев са повлияни от традиционното изкуство на стари пропагандни книги и вестници. Те смесват умело графика с колаж и реалнсот с творчески процес.

  Нестор Ковачев е роден 1981 г. в България. Учи в художествената академия във Велико Търново и после се дипломира при проф. Франц Граф в художествената академия във Виена.

  pokana

   

  Официално откриване: 29.10.2014, 19:00 – 21:00 ч.

  Galerie Heike Curtze und Petra Seiser, Seilerstätte 15/16. 1010 Wien

  19: 30 ч. Христо Попов – пиано

  Изложба: 30.10 – 14.11.2014

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации