6.8 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалокултураизкуствоКултурна програма за седмицата (06.10-12.10)

Културна програма за седмицата (06.10-12.10)

-- Реклама --
pict. mario
Марио Николов „Ars longa…” („Изкуството е вечно”…), 2010; акрил върху платно, 100 х 80 cм

Тази седмица (06.10-12.10) започваме с театралното представление „Свекърва” по Антон Страшимиров. Следва ретроспективната изложба на художника-журналист Марио Николов. Филмовият фестивал LET’S CEE вече втора седмица представя продукциите на режисьори от Централна и Източна Европа. Събота и неделя ще можете да покарате трамвай, а защо не и рейс, като не забравяте, че е есен и е време за вино. Този път на по чаша „Staubiger“ в Poysdorf!

Прочети повече

 

 

Желанието ни е да имате винаги възможността да изберете това, което най- много ви интресува. Следете какво се случва!

svekarva

събитие„СВЕКЪРВА“

Комедия по Антон Страшмиров

кога: 07.10.2014, 19:00 ч.

kъде: БКИ “Дом Витгенщайн”,Parkgasse 18, 1030 Wien, театрална зала 

цена на билетите: 15 €, 12 € и 10 €

“Свекърва” е динамична комедия по Антон Страшимиров, изградена на принципа на кино-епизоди, с много музика и богатство от пластични решения. Спектакълът е съвременен и говори за кризата на българския дух в нашето общество чрез конфликта на две жени. „В нашия бит има нещо чуждо за живота на всички европейски народи: у нас челядното зло е злата свекърва, а не злата тъща“, казва Антон Страшимиров. В нея темата за отношенията между снаха и свекърва прераства в конфликт както между поколенията, така и между консерватизма на патриархалния морал и новия, т.нар. „градски“ начин на живот. „А оттам иде крамола — и народът е създал поговорка — „две жени под една стряха не събирай”. Войната между свекървата и снахата в българския живот е вездесъща и неизменна.“

Постановка на МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново
Режисьор – Димитър Шарков.

Участват: Милен Иванов,Иван Иванов;Стефка Петрова; Стефка Златкова; СтефанНиколов;Цанка Цанева; Дончо Дончев; Радостина Ганева

 

 

mario nikolov

събитиеОбратната страна на залеза

 

самостоятелна изложба на Марио Николов

кога: 09.10.2014, 19:00 ч.

kъде: БКИ “Дом Витгенщайн, Parkgasse 18, 1030 Wien

галерия „партер”, вход свободен

 

Откриване на самостоятелна изложба-живопис на  Марио Николов. Картините на художника са силно вдъхновени от “символа” и показват различни интерпретации за разчитане на света на знаците. Изложбата е своеобразна ретроспектива. “С нея отбелязвам своята 50-годишнина, както и десет години от първата си самостоятелна изложба. Ще покажа и „стари” творби, но и такива, които са рисувани, специално за нея”. Повече за живота, картините и вдъхновенията на твореца може да научите от блога на българите в Австрия.

 

let's cee festivalсъбитиеLET’S CEE fim festival

кога: 02.10.-11.10.2014

kъде: URANIA KINO, ACTOR’S STUDIO, VILLAGE CINEMA WIEN MITTE, Wien

 

От 2-ри до 11-ти октомври за трети път ще се проведе филмовия фестивал LET’S CEE във Виена. Класически ленти ше бъдат показани в компанията на нови заглавия, интригуващи късометражни и документални филми ще са в компанията на трогателни любовни истории, заплетени трилъри и забавни комедии. Общо 80 филмови продукции от Централна и Източна Европа повечето от тях на оригинален език със субтитри на немски или английски, ще бъдат показани на три места във Виена-Urania Kino, Actor’s Studio и Village Wien Mitte.

 

 

TramwaytagсъбитиеTramwaytag

кога: 11.10.2014

kъде: Simmeringer Hauptstraße 252, 1110  Wien

На 11.10 Wiener Linien празнува своя 30-годишен юбилей и кани малки и гоелми в царство си в 11-ти район, за да се повеселят заедно. На всички гости от 9.30 до 20.30 ч. ще бъде предоставена възможността да застанат на мястото на шофьора в автобус, трамвай или метро. Тази година акцентът пада върху метрото, неговото управление, аварийни ситуации и оборудване. Няма д а липсват и ретро превозни средства, които ще разходят посетителите. И тази година Wiener Linien предоставя на разположение по един безплатен билет за градския транспорт от 9:00-22:00 ч., който през целия ден може да се използва в града.

 

 

Auf zum Wein in Poysdorf: kšstlich, ausgezeichnet, erlebnisreichсъбитиеSturmfest & Winzerlauf in Poysdorf

кога: 11.10.-12.10.2014

kъде: Gstetten , 2170 Poysdorf

 

 

Градът на виното Poysdorf кани на дегустация всички любители на младото вино (Sturm). Ще могат да се опитат различни сортове вино, дори известното „Staubiger“(мътно, ферментирало, но все още нефилтрирано вино).

 

 

RoriсъбитиеDIE LETZTE DELIKATESSE”- литературно гурме

кога: 12.10.2014, 17:00 ч.

kъде: Rori’s, Pilgramgasse 11, 1050 Wien

за контакт: 01 5485959

вход свободен

 

 

Мек и топъл следобед, кафе с гъста пяна, кокетна обсатновка с нотка винтидж и усещането за топяща се захар и какао в устата. Сладко изкушение в компанията на книгата на Muriel Barbery “ Die letzte Delikatesse” и сладкарница Rori’s. Ще се пренесете в живота на Pierre Arthes, кулинарен критик и неговата страст към деликатното удоволствие на кулинарния вкус.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации