5.8 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия се готви да забрани чуждестранното финансиране на ислямски организации

Австрия се готви да забрани чуждестранното финансиране на ислямски организации

-- Реклама --

Новият проектозакон има за цел да се справи с екстремизма

 

снимка АPА/Herbert neubauer
снимка АPА/Herbert neubauer

В четвъртък външният министър на Австрия Себастиян Курц и министърът на културата Йозеф Остермайер предложиха някои изменения в закона за статута на мюсюлманите. Те предвиждат стандартизирани преводи на немски на Корана и забрана за чуждестранно финансиране на ислямски организации на своя територия. Целта на промените, които не се приемат еднозначно от обществото, е страната да създаде повече условия за справяне с екстремизма, съобщават австрийските медии.

Инициативата предизвика притеснения от страна на ислямските организации в Австрия, според които това е знак за недоверие в представителите на тази религиозна общност.

„Ройтерс“ отбелязва, че в момента крайнодесните партии в Австрия се радват на широка подкрепа. Освен това имаше съобщения, че австрийски граждани се присъединяват към радикални групировки в Близкия изток.

„Ясното послание трябва да бъде, че няма противоречие между вярващ мюсюлманин и горд австриец“, каза външният министър Себастиян Курц. „Ако нямаме правилна правна регулация, това винаги може да представлява опасност от екстремизъм. В този смисъл, ако искате, това е част от превенцията“, допълни той. Курц каза още, че шериатът няма място в Австрия.

В страната живеят около половин милион мюсюлмани, което е около 6% от населението. Години наред християни и мюсюлмани съжителстват мирно в сравнение с други европейски държави. За разлика от Франция например, Австрия не е забранила бурките. Въпреки това напрежението нарасна с увеличената популярност на антиимигрантската и критична към исляма Партия на свободата, която има подкрепата на около 25% от австрийците.

Според проектозакона признатите от държавата религиозни организации ще трябва да представят преведена на немски версия на тяхната доктрина, включително и на Корана. В момента има само две официално признати мюсюлмански организации в Австрия.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации