21.5 C
Виена
четвъртък, 30 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияИзчезнал преди два века оригинал на соната на Моцарт е намерен

  Изчезнал преди два века оригинал на соната на Моцарт е намерен

  -- Реклама --

  Оригиналът на прочутата Соната в ла мажор на Моцарт е случайно открит в Будапеща

  mozartСмятаният за изчезнал преди повече от две столетия оригинален ръкопис на Соната за пиано в ла мажор – едно от най-прочутите произведения на Моцарт, е открит в Будапеща, предава агенция Франс прес.

  Неочакваната находка е намерена между стари документи в хранилище на библиотека в града.

  „Рядко е да се появи ръкопис на Моцарт. Особено, когато става въпрос за Соната в ла мажор, от която няма нито една пълна ръкописна версия. В случая, действително става въпрос за голямо откритие“, заявява Адам Бос, специалист по история на унгарската музика, цитиран от френската информационна агенция.

  Не е ясно как ръкописът е стигнал до Унгария. Соната за пиано в ла мажор (К.331) е едно от най-известните и разпознаваеми произведения на Моцарт. То е написано през 1783 г. и както повечето творби на гениалния композитор, веднага е преписано в няколко ексземпляра. Досега се считаше, че оригиналният маноскрипт е загубен като единствената запазена страница от него се съхранява в Залцбург.

  Откритието е показано на широката публика в петък (26 септември) е Унгарската национална библиотека като пианистът Золтан Кошис е изсвирил оригиналния вариант на прочутото произведение. Специалистите са открили в ритъма и нотитеняколко малки разлики с познатата досега версия на сонатата. Според експертите те не променят възприеятието ни за Моцартовата музика, а само ни дават по-добра представа за това какво наистина е искал да постигне големият композитор.

  Новооткритите четири пожълтели листа на партитурата ще допълнят единствения съществуващ досега оригинален лист с третата и последна част от творбата, който се пази в „Моцартеум“ в Залцбург, Австрия.

  Само преди две години бе открито и друга творба на гениалния музикант – произведението „Allegro molto“ за пиано, соната в 84 такта и продължителност от няколко минути, написано от Моцарт към 1767-1768 г., когато е бил на 11 години.

  През септември 2008 г. пък библиотеката в Нант, западната част на Франция, откри неизвестна музика на гения, престояла в архивите й повече от столетие, чиято автентичност бе потвърдена от фондация „Моцартеум“.

  Три години преди това, през 2006 г., която съвпадна с честванията на 250-та годишнина на най-прочутия син на Австрия, излезе наяве друга негова композиция за пиано, открита в родния му Залцбург.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации