13 C
Виена
неделя, 25 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияСпоред Путин Виена е добро място за провеждане на потенциални преговори с...

  Според Путин Виена е добро място за провеждане на потенциални преговори с Украйна

  -- Реклама --

  Руският президент и австрийският канцлер са обсъдили по телефона кризата в Украйна

  Руският президент Владимир Путин е предложил на австрийския канцлер Вернер Файман Виена да стане домакин на мирни преговори за намиране на изход от кризата в Украйна, съобщава „Ройтерс„. Идеята е била споделена по време на 20 минутен телефонен разговор в четвъртък, когато двамата лидери са обсъждали ситуацията в Украйна и усилията на Европейския съюз да разреши конфликта между проруските сепаратисти и властите в Киев.

  Файман е разговарял с руския държавен глава веднага след срещата си с върховния комисар за външна политика Федерика Могерини и е трябвало да предаде посланието, че ЕС не може да приеме изпращането на войски към съседна държава. В интервю за  вестник „Австрия“ Файман казва, че двамата с Путин са направили крачка напред. „Сега нещата изглеждат по-добре в сравнение с последния път, когато говорих с него, но все още не сме на финалната права“. Австрийският канцлер съобщи още, че пуският президент приветства активните усилия на неутрална Австрия и смята Виена за добро място за провеждане на потенциални преговори с Украйна. 

  Австрия заемаше предпазлива позиция на солидарност с Европейския съюз и едновременно поддържаше връзките си с Москва, отбелязва „Ройтерс“. Правителството на Файман зае по-твърда позиция към Кремъл, но голяма част от бизнеса в Австрия продължава да настоява за поддържане на нормални отношения с Русия.

  Путин посети Австрия през юни, където беше топло посрещнат от бизнес елита въпреки студените отношения между ЕС и Русия.

  Австрия традиционно има силни търговски връзки с Русия, която е основен енергиен доставчик на страната, допълва още информационната агенция.

  ______________

  Още по темата:

  Руският президент Владимир Путин е на официално посещение в Австрия

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации