1.7 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияЕДЕЛЩОФ_#Edelstoff_6

ЕДЕЛЩОФ_#Edelstoff_6

-- Реклама --

За 6 ти път национални и международни дизайнери ще се представят в бивша фабрика за хляб

Текст Нора Динчева

 zuckerln-edelstoffСлед Лондон и Берлин идва ред и на Виена! Така в началото на 2012 –та, след няколко години на планове се ражда Еделщов – мястото, където комерсиалното изкуство в областта на дизайна е забранено. Сабине Хофщетър и Симоне Айхолцер си подават ръка и създават платформа, която има за цел преди всичко осъществяването на контакти между национални и международни дизайнери в областта на мода, аксесоари, графика и вътрешното обзавеждане. Елементът продажба е заложен в цялостната концепция на събитието, но не е задължителен. Повечето от лейбълите са непознати и не притежават собствено пространство за разпространение на идеите си, затова организаторите поемат инициативата да осигурят покрив, под който посетителят се среща не само с нещата, които будят любопитството му, но и с техните творци.

През 2013, след първите успехи, следва откриване и в родния град на двете организаторки – Клагенфурт. Проектът тръгва на шега, като след известно проучване двете дами решават, че и във Виена може да се отвори пазарна ниша за такъв тип дейност. Дори заигравката с логото е много симпатична, защото на пръв поглед асоциациите са австрийски народни носии или традиционни местни дрехи, но всъщност зад еделвайса е заключено посланието за красиви неща made in Austria.

Klass design

Първият “Еделщов” е някак плах, хората все още са неподготвени за дизайна излязъл от страниците на лимитираните хартиени издания, индивидуалните хартиени лампи и дрехите, които преливат от границите на иглата и конеца. За всяко едно издание Хофщетър и Айхолцер обсъждат работите на над 300 кандидата, за да се спрат на 119 от тях.

papiergedanken atВремето показва, че днес става въпрос за очаквано събитие с все по- богата програма.

makaro jewelry at

 

Малките приятели на Еделщов могат утре без предварително записване да си направят кукла/и от рециклиращи материали, докато родителите им се радват на морето от щандове в Анкер фабриката. За големите ентусиасти са подготвени две креативни работилници: украсяване на порцеланови чинии с различни подръчни материали и изработване на специална етажирана поставка за сладки. И двете работилници са с ограничен брой места затова побързайте, скъпи възрастни!

RGB Porzelan at

 

Кога:  20.09 и 21.09 2014, 11:00-18:00

Къде: „Brotfabrik Wien“ (ehem. ANKER EXPEDITHALLE)

Puchsbaumgasse 1C, 1100 Wien

Edelstoff_6 *Workshops *

1** Kinderworkshop by „vollbuntes Wohnzimmer“
Bastel dir deine vollbunte Puppe aus Recyclingmaterial.

Wann: Samstag, 20.9.14, 15 – 16h

Teilnahme: KOSTENLOS
Keine Anmeldung erforderlich
www.vollbunt.at

2** Etagere DIY Workshop by „Die Wohngestalterei“

Baue dir selbst dein 3 stöckiges Etagere.
Gerne mit euren eigenen Tellern oder ihr sucht euch was schöne aus – es gibt reichlich Auswahl. In dem Workshop wird kreativ gearbeitet, gebohrt, zusammengeschraubt und handgefertigte Einzelstück glücklich nach Hause getragen.

Wann: laufend möglich

Ablauf: mit Tellern die euch zur Verfügung gestellt werden oder eigenen Stücken baut ihr in rund einer halben Stunde euer eigenes Etagere.

TEILNAHMEKOSTEN: EUR 35

Keine Anmeldung erforderlich

3** Porzellan und Texturen Workshop by „Gudrun Gross/gudshapes“

WANN: So, 21.09.
13-14 Uhr Porzellan Session I
15-16 Uhr Porzellan Session II

Blätter, Gräser, Beeren, Nüsse, Rinden – sie machen wunderschöne Abdrücke!
Naturalistische oder dekorative Kompositionen sind möglich; der Phantasie sind keine Grenzen gesetzt. Auf einer weißen Porzellanplatte erhalten die Texturen
einen abstrakten Charakter; die Glasur schärft die Kanten und hebt so die Zeichnung der eingedrückten Materialien stärker hervor.

Die Kunstwerke werden im Atelier von gudrun gross im 2.Bezirk glasiert und können dort fertig gebrannt abgeholt werden.

TEILNAHMEKOSTEN: EUR 20 (inkl. Material und Brand)
max. 6 Teilnehmer/Workshop

BITTE ANMELDEN UNTER: gg@gudshapes.at
http://gudshapes.blogspot.co.at/

 

От фабрика за хляб до модерно пространство за изкуство

 

Фабриката за хляб „Анкер“ © AnnA BlaU
Фабриката за хляб „Анкер“
© AnnA BlaU

Най-голямата хлебопекарна фабрика на Европа навремето се намирала във Виена. В тухлените постройки на фабриката “Анкер” в 10-ти виенски район, първите от които издигнати през далечната 1891 г., днес не се носи ухание на топъл хляб, а се твори и показва изкуство. В санираните исторически помещения през 2009 г. са настанени множество институции за съвременно изкуство с ателиета и галерии. Престижната виенска галерия “Ернст Хилгер” (www.hilger.at) освен с централната си галерия Хилгер Модерн Контемпорари се е настанила и в две стопански постройки тук с поделенията си Хилгер БРОТКунстхале и Хилгер НЕКСТ. Фотографията пък е цантрална тема за други две галерии – ОстЛихт и Анценбергер.

___________________

Още по темата:

Виена: Новите стари сгради

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации