0.5 C
Виена
събота, 2 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияВиенската връзка на Мерцедес

Виенската връзка на Мерцедес

-- Реклама --

Момиченцето, дало името на автомобилите с марка Мерцедес, е родено във Виена през 1889 г.

passengercars_passengercars_world_emil_mercedes_jellinek_4_715x230Мерцедес Адриен Рамона Мануела Йелинек е родена на 16 септември 1889 г. във Виена. Името е испанско и означава „грация“. Бащата й Емил Йелинек е дипломат и семейството живее близо до австрийската столица в Баден и в Ница, която вече е елитен курорт на френската Ривиера. Йелинек е страстен почитател на новото откритие – автомобила, и притежава първо една триколка марка „ДеДион“, а по-късно автомобил „Бенц Виктория“. Той е убеден, че автомобилният транспорт е бъдещето на човечеството.

Мерцедес Йелинек
Мерцедес Йелинек

Рано през 1897 г. той предприема пътуване до Канщат и посещава фабриката на Даймлер, където поръчва първия си автомобил от тази марка – кола с ремъчно задвижване и 6 к.с., двуцилиндрова. Но нейната максимална скорост от 24 км в час скоро му се вижда ниска и той купува два нови модела, които развиват максимално 40 км в час. Това са два Daimler Phoenix от 8 к.с., с предно монтирани двигатели – първият автомобил в света с четирицилиндров мотор.

Емил Йелинек
Емил Йелинек

Емил Йелинек, поддържал добри отношения с международни финансисти и аристократи и използвайки контактите си започнал след 1898 г. все по-активно да се занимава с търговия на автомобили. Само през 1899 г. Даймлер доставил на Йелинек десет автомобила, но аристократът искал все по-бързи и по-мощни коли от DMG. Той участвал с тях в състезания – главно в Седмицата на Ница като имал навика да се състезава под псевдоним, използвайки името на дъщеря си. Скоро, благодарение на успехите си, той станал известен сред автомобилистите като „Мосю Mercedes”.

През април 1900 г. Йелинек подписал договор с DMG за продажба на автомобили и двигатели, като било решено за тях да се използва името „Mercedes”. Освен това било постигнато споразумение да бъде разработен „нов двигател, наречен Даймлер-Mercedes”. 

Две седмици по-късно Йелинек поръчал 36 автомобила на обща стойност 550,000 марки (около 3 милиона евро) – много голяма поръчка, и то не само по стандартите на онова време. След още няколко седмици той отново поръчал 36 автомобила с двигатели с мощност 8 к. с. 
Първият автомобил – състезателен, с двигател с мощност 36 к. с. (26 kW) – бил доставен на Йелинек на 22 декември 1900 г. Първият „Mercedes”, разработен от Вилхелм Майбах, главен конструктор на DMG, се превърнал в истинска сензация в началото на миналия век. С ниско разположен център на тежестта, шаси от пресована стомана, с лек и мощен двигател и с радиатор тип „восъчна пита”, този автомобил за първи път демонстрира множество нововъведения и до днес е смятан за първия съвременен автомобил. 

passengercars_passengercars_world_emil_mercedes_3_715x230_10-2008

Наименованието „Mercedes” било регистрирано на 23 юни 1902 г., и записано като търговска марка на 26 септември същата година. 

След юни 1903 г. Емил Йелинек получил разрешение да се нарича Йелинек-Mercedes. „Вероятно за пръв път баща приема името на дъщеря си”, шегувал се по това време преуспяващият бизнесмен. 

През 1907 г. Йелинек бил назначен за генерален консул на Австро-Унгария, а малко след това и за консул на Мексико. Той се оттеглил от бизнеса с автомобили през 1909 г., за да посвети енергията си изцяло на задълженията си като ръководител на консулството на Австро-Унгария в Монако. Той си останал заинтересован наблюдател на процесите в света на техниката до смъртта си на 21 януари 1918 г.

Дъщеря му Мерцедес се омъжва на 19 години за австрийския благородник фон Шлосер. Семейството има две деца – Елфиде и Ханс-Петер. По-късно обаче бракът е разтрогнат. Мерцедес се омъжва повторно, но скоро след това съпругът ѝ умира от туберкулоза. Жената, дала името на световната марка автомобили, никога не е притежавала кола. Тя умира едва 39-годишна във Виена през февруари 1929 г.

Емблемата на Мерцедес

MercedesИзвестната звезда е нарисувана от Готлиб Даймлер на пощенска картичка до съпругата му.  Трите лъча символизират трите вида транспорт, в който ще взема участие неговия двигател – земя, въздух и вода. Това става, когато той е технически директор на фабриката за газови двигатели Deutz от 1872 до 1881 г. Запазената марка на емблемата е регистрирана през юни 1909 г. На следващата година тя започва да се появява по колите, над рамката на радиатора. През 1916 г. звездата се заобикаля от кръг с разположени около него четири звезди и названието Mercedes. През 1921 г. трилъчната звезда, затворена от пръстен, изцяло изработени от метал, започва да се поставя на стойка над грила на радиатора, а от 1926 г. звездата украсява кръг с маслинови клончета и надпис Mercedes-Benz, поставян на радиатора. Запазената марка е регистрирана през август 1923 г.

по материали на mercedes-benz.bg

снимки mercedes-benz.bg

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации