17.8 C
Виена
събота, 25 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияПловдив е европейска столица на културата 2019 от българска страна

  Пловдив е европейска столица на културата 2019 от българска страна

  -- Реклама --

  Градът на тепетата спечели надпревата със София, Варна и Велико Търново

  PlowdiwПловдив бе избран за европейска столица на културата от българска страна след като в продължение на една седмица специално жури, съставено от 7 европейски и 6 български експерта, посети градовете-претенденти за номинация от България за 2019 година – София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

  Конкурсът бе тежък за всички кандидати, които в началото бяха осем, но след селекция останаха само четири. Тази титла ще донесе на Пловдив и жителите му много дългосрочни предимства в областта на икономиката, културата и социалния живот.

  Според правилата две държави независимо една от друга излъчват Европейска столица културата през 2019 г. – България и Италия. Италианците ще избират между Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена, а крайният резултат ще стане известен през октомври. Целта на инициативата, която стартира през 1985 г., е двете европейски културни столици да изградят силно партньорство и сътрудничество.

  Титлата се присъжда не само за наличието на историческо и художествено наследство в града, но и за изготвената програма, която се очаква да привлече местните граждани, туристи и редица международни институции. Това е шанс за Пловдив да се появи трайно на европейската културна карта.

  Той бе сред градовете с най-скромни финансови изисквания в кандидатурата си – само 16 млн. евро са предвидени да бъдат вложи в инфраструктурни проекти и 22 млн. – за развитие на културната програма в следващите пет години. Ще бъдат вложени и 60% собствени общински средства.

  В над 50-те града, които са участвали в инициативата досега, Европейска столица на културата е спомогнала за откриването на музеи и концертни зали, както и за възникването на редица фондове и други институции, които да се грижат за устойчивото развитие на културата и след фестивалната година.

  На редовното заседание на Съвета на ЕС през м. май 2015 г. министрите на културата ще вземат и окончателното решение за определяне на българския град, който да носи титлата „Европейска столица на културата“ през 2019 г.

  Европейските столици на културата през тази година са Юмеа (Швеция) и Рига (Латвия), през 2015 г. ще бъдат Монс (Белгия) и Пилзен (Чешка република), а през 2016 – Вроцлав (Полша) и Доностия Сан Себастиан (Испания). Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) са през 2017 г. и Ла Валета (Малта) и Леуварден (Нидерландия) – през 2018 г.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации