14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияАз подадох заявление за гласуване. А ти?

Аз подадох заявление за гласуване. А ти?

-- Реклама --

Българите в Грац подадоха 44 заявления, в Линц вече са 36, Залцбург изостава, но има шанс 

Текст Мира Бурева

Може и следващите редове да Ви се сторят излишно емоционални и приповдигнато романтични. Нека. Стига да стигнат до тези българи в чужбина, които упорито отказват да участват във всякакви избори и да имат нещо общо с политическата и икономическа ситуация в България. Искам да Ви кажа, че аз ще гласувам. Каквото и да е времето на 5-и октомври, ще се размърдам и ще отида в избирателната секция, за да упражня конституционно гарантираното ми избирателно право. И мисля, че повече хора могат и трябва да го направят.

Досега основното обяснение за ниската избирателна активност на сънародниците ни зад граница бе липсата на достатъчно пунктове за гласуване на удобни за тях места. Сега можем да променим това и с малко усилия и добра организация да отворим колкото е възможно повече избирателни секции, за да може всеки, желаещ да гласува, да може да го направи в близко за него място.

Законодателни удобства

Никога досега избирателният закон в България не е бил толкова толерантен към възможностите за създаването на нови места за гласуване. Оставям на страна болния въпрос за невъвеждането електронно гласуване поне за българите в чужбина, но не искам да разводнявам темата. Нека погледнем ситуацията сега. За да се открие избирателна секция, са необходими всичко на всичко подаването на 40 заявления. При това този акт не ангажира подателя с последващо гласуване. И най-хубавото – всичко може да се свърши точно за 3 минути онлайн чрез сайта на ЦИК. Представихте ли си картинката – преглеждате си Фейса, четете новините и между цялото браузване си попълвате данните в заявлението и след един „клик” вече сте го подали. Това са направили вече много българи по света, които искат да гласуват.

Активност в Австрия

За изборите за Европейски парламент в Австрия бяха разкрити още две допълнителни секции извън Виена – във Винер Нойщат (изцяло по инициатива на ДПС) и в Брегенц ( със съдействието на „Инициативи за България”). Още в началото на август започна проект на група българи и организации на българи, живеещи в чужбина,  за подпомагане на масовото участие на българите извън страната на парламентарните избори на 5 октомври 2014. Резултатите от активната работа и добрата организация вече са видими – разкрити са нови секции в различни точки на света. В интервю за БНР зам. министър Катя Тодорова, отговаряща във Външно министерство за организацията на изборния процес зад граница, заяви, че към този момент се очаква да се разкрият около 360 секции в чужбина и че вече има съгласие от 63 държави, и с уведомителен, и с разрешителен режим, за провеждането на извънредните парламентарни избори на тяхна територия. Тя не изключва възможността техният брой да нарасне до 400, което ще наложи увеличаване на заделените вече 1 млн. и 200 хиляди лева с поне още 300 хиляди.

Ако за изборите за Европейски парламент само един човек от Грац беше подал заявление, сега вече са 44! Поздравления! Дано и хората в Линц се обединят и вложат повече енстусиазъм в усилията за отваряне на секция. Остават им още само 4 заявления. В Залцбург и Инсбрук  за съжаление все още са далеч от тази цел, но кой знае – има още няколко дни. Затова пък все още има шансове за Брегенц. Надяваме се, че следващото условие – съгласие от приемащата държава, да не се окаже проблем за отваряне на секции в тези места.

Защо са необходими повече избирателни секции

Отварянето на повече избирателни секции ще даде възможност на повече българи да гласуват и така реално да се включат в политическия живот на страната и да му влияят. Без гласовете на тази част от българския народ избраната власт не е достатъчно устойчива и легитимна. Освен това  гласовете на тези хора не могат да бъдат купени с кебапчета и 10 лева; те не се влияят от витиевати обещания за увеличаване на пенсиите и намаляване на тока. Те се интересуват от идеи и политики, от визия и реалистична стратегия за бъдещето. Но за изборите – друг път. Нека сега да покажем, че българите в чужбина подкрепяме каузите не само с думи и лайкове в социалните мрежи, а с реални действия; че не само знаем, но и можем много, че сме информирани и организирани, а не безразлични и разединени.  Ако искаме отделен избирателен район за българите в чужбина, електронно гласуване, повече права и възможности за участие във властта, трябва да покажем, че сме готови да отстояваме правата си. Да станем по-активни политически също е част от смяната на системата.

И така, приятели – събирането на 40 подписа за населено място, в което живеят примерно 300 българи едва ли е мисия невъзможна. То е въпрос на самочувствие и отговорност. Крайният срок е 9-и септември – лесно се помни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации