17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВойната на ябълките

Войната на ябълките

-- Реклама --

125 милиона евро в помощ на засегнатите от руското ембарго селскостопански производители на плодове и зеленчуци. Мерките влизат в действие от 18.08.2014

Текст Нора Динчева
apfelТози сезон в  Европа има подчертан излишък на ябълки,  равняващ се на  около една пета повече в сравнено с миналата година. Този плод традиционно се доставя на руската трапеза от Полша, която изнася около 1 милион тона ябълки на година, и от Австрия, която осигурява още 500 милиона тона. Не случайно Андре Руперехтер, министър на земеделието в Австрия, призова официално съгражданите си да увеличат консумацията на ябълки, за да могат да противодействат на руския бойкот.

Тъй като това количество краен продукт няма да бъде усвоено чрез износ, едиственият начин е да бъде изнесено на съседен пазар, в случая в Словакия, където ще доведе до драстично снижаване на цените на местните производители.  За разлика от Чехия, в Словакия все още няма механизми на интервенция на вътрешния пазар, подчертава Мариан Варга, ръководител на Асоциацията на земеделските производители на плодове в Словакия.

Холандските и финландски фермери също болезнено усещат ембаргото за износ към Русия, защото досега техни плодове и зеленчуци масово се продаваха на тамошния пазар. Австрийските земеделски производители  изнасят годишно продукти за 238 милиона евро за Русия – главно млечни произведения, зеленчуци, плодове, месни изделия. Сред губещите от ембаргото са още много европейски страни: Белгия, България, Полша, Франция, балтийските държави. В интерес на истината, от ембаргото ще изгубят обаче и по-бедните руски потребители, защото досега част от продуктите от ЕС се продаваха доста изгодно в Русия, а зеленчуците от Кавказ или Средна Азия, които ще ги заменят, са по-скъпи.

Андре Руперехтер, министър на земеделието в Австрия
Андре Руперехтер, министър на земеделието в Австрия

Европейските производителите на пипер сега разчитат на българския пазар, тъй като той е най-големия потребител на Стария континент на глава от населението. Въпреки това, след реалното влизане на забраната, българските производители очакват пипер от Холандия и Полша да залее българския пазар. „Най-големите щети тази година за производителите на пипер идват не от неблагоприятни климатични условия, а от наложеното от Русия ембарго за селскостопанска продукция. Непреките щети от ембаргото за нас засега се изчисляват 45-85 млн. лв.“, заяви Георги Василев, секретар на Асоциаця „Български пипер“.

Мерки за защита на земеделските производители

Руското ембарго принуди Европейския съюз да предприеме редица мерки, с които да подпомогне  производителите на зеленчуци и плодове в страните-членки на Общността. В контекста на  ограниченията върху вноса на селскостопански продукти от ЕС и вследствие на среща-дискусия миналата седмица за ситуацията на пазара, Европейската комисия  въвежда мерки за подпомагане на някои бързоразвалящи се плодове и зеленчуци. Продуктите, които ще могат да се възползват от мерките  са следните: домати, моркови, зеле, чушки, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, червени плодове, десертно грозде и киви. Пазарите на тези продукти са в активен сезон, фермерите нямат възможност за продължително съхранение, както и за бърза реализация на алтернативни пазари, посочват още от ЕК.

“Спешните мерки влизат в сила веднага, считано от днес”, коментира Дачиан Чолош, еврокомисар по селското стопанство и развитие на селските райони. Бюджетът, който ще възлиза на 125 милиона евро има за цел да обезпечи изцяло засегнатите аграрни райони и съответните производители. Гарантирано е използването на мерките до края на ноември, когато изтича мандата на настоящата Европейска комисия.

Как ще действат мерките

На европейските фермери се предоставя възможността да унищожат пет процента от реколтата си след подаване на съответното заявление. В замяна ще получат от европейския аграрен бюджет компенсация за загубите в размер на 50 процента от евентуалните си приходи. Ако пък не унищожат реколтата си, а я предоставят на нуждаещи се – училища или благотворителни организации – ще получат 100-процентова компенсация за загубите.

Все още не е ясно всяка една страна от Европейския съюз в какъв размер ще може да се възползва от аграрните помощи. Окончателен отговор ще има след  извънредната среща на ресорните министри на 5 септември, когато ще се конкретизират сумите в този сектор. В момента се разглеждат  молбите на селските стопани от различните страни, за да може най-дълновидно да бъдат оценени щетите и съответно да се  приемат най-оптималните финансови решения. Някои страни-членки на ЕС вече започнаха кампания за разширено потребление на местните селскостопански продукти, за да намалят зависимостта си от износа.

Цената на износа

Полски домати на българския пазар, тонове австрийски ябълки, които няма да достигнат до потребителите в Русия, свръхпроизводство на чушки, и видимо напрежение всред европейските фермери са само част от потенциалните последствия  от руската забрана за внос на зеленчуци и плодове.

За миналата 2013 г. общата сума на износа на стоки към Русия е на стойност 12 милиарда евро. Европейският аграрен бюджет няма да издържи, ако тази сума трябва да бъде изцяло компенсирана от европейските фондове, защото от този бюджет трябва да бъдат изплатени премии за селските стопани, които изобщо няма да  засаждат определени сортове плодове и зеленчуци, или ще произвеждат по-малко свинско месо и мляко.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации