0.5 C
Виена
събота, 2 декември, 2023
spot_img
НачалотуризъмприродаОт 11 до 13 август може да се наблюдава най-красивият звездопад

От 11 до 13 август може да се наблюдава най-красивият звездопад

-- Реклама --

Намислете си желание и то ще се сбъдне

Текст Нора Динчева

superlunaСлед астрономическото явление “Суперлуна”, на което бяхме свидетели на 10 август, тези дни може да се порадваме и на невероятните падащи звезди.

Най-голям брой падащи звезди ще могат да се забележат откъм съзвездието Персей, откъдето идва и наименованието им – персеиди. Звездопадът ще достигне своя пик между 11-13 август.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени при разрушаването на комети, породили рой метеорни тела – ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити.

Персеидите са богат метеорен поток, чийто родоначалник е кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г.

Явлението се наблюдава от хората от хилядолетия. Както всички метеорни потоци, така и този носи името на съзвездието, в което се намира радиантът му.

В страните от Западна Европа е известен като „Сълзите на Св. Лаврентий“, понеже нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на светеца.

109P е дългопериодична комета, с период от 135 години, която след перихелия си от 1992 г. се отдалечава от Слънцето, така че с годините активността на потока постепенно спада.

Звездопад
Звездопад

Кометата Суифт-Тътъл отново ще се доближи на минимално разстояние до Земята през 2126 г., при това със 17 дни по-късно, отколкото прогнозираха учените.

Суперлуна”-Суперлуната е явление, при което се наблюдава съвпадение между фазата на пълнолуние и максимална близост до Земята на спътника, който извършва движението си по елипсовидна орбита. Терминът „суперлуна“ става популярен преди около 30 години. Налага го астрологът Ричард Нол.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации