10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРойтерс: Цветан Василев е сред купувачите на австрийската банка Хипо Алпе Адрия

Ройтерс: Цветан Василев е сред купувачите на австрийската банка Хипо Алпе Адрия

-- Реклама --

Банкерът планира покупката на закъсала австрийска банка с големи активи

Tsvetan VasilecЦветан Василев, който по непотвърдени сведения все още пребивава във Виена, се сочи от световната информационна агенция Ройтерс сред потенциалните купувачи на активите на проблемната австрийска банка Хипо Алпе Адрия. Той ще участва в сделката с група български инвеститори, подкрепяни от руската банка ВТБ. В публикацията агенцията се позовава на свои източници, пояснявайки, че самият банкер не е открит за коментар. Бившата му говорителка в Кооперативна търговска банка е заявила, че няма контакт с Василев и не може да предаде въпросите към него. ВТБ също са отказали коментар.

Проблемно българско участие

В информацията на агенцията се казва, че Василев е мажоритарен собственик на българската Корпоративна търговска банка, която бе затворена временно от БНБ. Именно проблемите на банкера в България могат да се окажат пречка за реализирането на сделката, тъй като тя трябва да бъде одобрена от редица регулаторни органи. Ако при одита на КТБ бъдат открити нарушения, българските власти няма да дадат необходимите разрешения.

Припомняме, че в публикация на австрийския вестник „Дер Щандарт“ от 23 юни 2014 г. се твърдеше, че Цветан Василев е получавал смъртни заплахи чрез СМС-и от своя бивш съдружник и приятел Делян Пеевски. Именно страхът за живота му го накара да остане във Виена. Преди броени дни слуховете го изпратиха със семейството му в далечен ЮАР, други пък – в болница.

И други желаещи да купят банката

Цветан Василев не е единственият, който проявява интерес към активите на австрийската банка. Трима са основни кандидати, желаещи да купят мрежата на Балканите на национализираната Хипо Алпе Адрия. Сделката е възможно да бъде подписана още до края на юли, съобщава Ройтерс.

Според няколко източника на агенцията в състезанието за активите на Хипо е и Експобанк на руския бизнесмен Игор Ким. През януари той е купил бизнеса в Чехия на германската Ландесбанк Баден-Вюртемберг. Ким  също е отказал да коментира участието си в процедурата.

Третият кандидат е добре познат в България. Това е фондът за рискови инвестиции „Адвент интернешънъл“, който приватизира БТК през 2004 г. по време на управлението на правителството на Симеон Сакскобургготски. Според информацията на Ройтерс офертата на „Адвент“ е съвместна с Европейската банка за възстановяване и развитие.

Предистория

Миналата година Европейската комисия нареди на Виена да намери купувач на балканската мрежа на Хипо до средата на 2015 година като условие за одобрение на държавна помощ. Дойче банк, която е консултант по продажбата от страна на австрийското правителство, също е отказала коментар.

Финансовият министър Михаел Шпинделегер заяви в парламента във вторник, че сделката може да бъде подписана до няколко седмици и че има седем заинтересовани участника в процедурата. В бройката от седем инвеститори обаче влизат и такива, които искат само части от банката, докато властите във Виена предпочитат да продадат всички активи заедно.

Мрежата на Хипо в Югоизточна Европа е основният й актив. Банката, която бе национализирана през 2009 г., за да се избегне нейният колапс, се раздели с другите си бизнес. В нея се включват шест банки и три лизингови дружества в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Оценката на Хипо е около 500 млн. евро след като миналата година бяха отписани активи за 286 млн. евро и провизирани кредити за 340 млн. евро.

Общите активи са на стойност 8,6 млрд. евро. Кредитите на банката са за 6,4 млрд. евро, а привлечените депозити са на стойност 4,1 млрд. евро.

_______________

Още по темата:

Делян Пеевски: Цветан Василев пише сценарии за сериалчета във Виена с неговите платени приятелчета клакьори

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации