12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияГодишнина: Часовникът на Анкер във Виена става на 100 години

Годишнина: Часовникът на Анкер във Виена става на 100 години

-- Реклама --

Желаещите да го разгледат отблизо, могат да се качат на специална платформа

Ако живеете във Виена сигурно поне веднъж сте си определяли среща на Хьоенмаркт под часовника на Анкер. Мястото е и любима туристическа дестинация – площадът, познат още от римско време, има какво да разкаже за историята на австрийската столица. За съжаление голяма част от красивите дворци, които са го заобикаляли, са разрушени по време на бомбардировките през Втората световна война. Те не са възстановени, а заменени с нови сгради, построени в типичния за следвоенния период функционален стил.

В стил сецесион

Часовникът на Анкер обаче е оцелял и събира хиляди почитатели на популярния във Виена юнгенстил или известен още като сецсион. Той е построен в периода 1911-1914 по поръчка на застрахователната компания „Анкер” (котва), чиято централа се намира на това място. Часовникът, който е с диаметър 4 метра, е и мост между две съседни сгради. Той е изграден от един от най-известните майстори на сецесиона Франц Мачи е с дължина около 10 метра и височината – 7,5 м. В него са съчетани типичните за сецесиона плоски декоративни форми и пълзящи флорални мотиви в злато. Часовниковият механизъм, дело на майстор Франц Моравец, и до днес впечатлява със своята точност.

Открит е официално точно на рождения ден на императора Франц Йозеф през 1914 г. с императорския химн на Хайдн, скоро  заменен с друго произведение на композитора – „Сътворението“. За съжаление оригиналният орган е пострадал при пожар и днес звучи музика, записана в различни църкви.


Абонирайте се за безплатния месечен информационен бюлетин на Меланж Булгарен

Полезни адреси на експерти и фирми с български език в Австрия


12 красиви фигури

Часовникъ на Анкер, Виена

 

Часовникът е известен най-вече с 12-те цветни оловни фигури. На всеки час се появява по една от тях, придружена с подходяща музика, а в 12 ч. всички заедно правят пълен кръг. От римския император Марк Аврелий до императрица Мария Терезия всяка фигурка изобразява личност, допринесла с дейността си за развитието на Виена.

Ето и кого можем да видим:

1-2 часа – Марк Аврелий

2-3 часа – Карл Велики

3-4 часа – Леополд IV и съпругата му Теодора

4-5 часа – Валтер фон дер Вогелвейде

5-6 часа – император Рудолф фон Хабсбург и съпругата му Ана фон Хохенберг

6-7 часа – майстор Ханс Пухсбаум, постороил една от кулите на катедралата Щефансдом

7-8 часа – кайзер Максимилиан, последният рицар

8-9 часа – кметът Йоахан Андреас фон Либенберг

9-10 часа – граф Ернст Рюдигер фон Щархембер

10-11 часа – принц Евгений Савойски

11- 12 часа – Мария Терезия и съпругът й Франц I фон Лотринген

12- 1 часа – композиторът Йозеф Хайдн

През 2005 г. часовникът е изцяло реставриран. Той е защитен паметник на културата и е притежание на наследникът на застрахователната компания „Анкер” – Хелветия. И до днес той показва преходността на времето и напомня важността на всеки настоящ момент.

На 100 години

По случай 100 годишнината на известния часовник пред него е изградена специална платформа с височина 10 метра. На 26 до 29 юни от 8 до 20 ч. всеки желаещ може да се изкачи и да разгледа отблизо това възхитително произведение на сецесиона.

___________________

Още по темата:

Виена: Новите стари сгради

Виена: Събота късен следобед

Къща на бъдещето във Виена

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации