12.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияКолко причини има да се гордеем, че сме българи?

Колко причини има да се гордеем, че сме българи?

-- Реклама --

 Това е моята България! Тя е болка и радост, изпитание и надежда. Съдбовна принадлежност. Една неразказана приказка.

 Текст

Елица Георгиева

Нора Динчева

malka knigaЗа да подхраните или най-после да дадете криле на самочувствието си на българин, прочетете, уникални факти за българското присъствие в световната култура, наука, изкуство, икономика в книгата“100 причини да се гордеем, че сме българи“ или респективно в луксозната енциклопедия „1000 причини да се гордеем, че сме българи“.

Настоящите издания са дългогодишен  плод на колективното усилие на значителна част от професионалисти,  работещите в българските музеи. Благодарение на тях любопитният читател ще се потопи в свят, изпълнен с чудесни примери за присъствието на българския дух.

Книгата „100 причини да се гордеем, че сме българи“ е съвместен проект на издателство   „СТАНДАРТ“ и на фондация „Българска гордост“, а голямата енциклопедия е самостоятелно финансирана инициатива на фондацията. Текстовият материал е  на български и на английски, което дава възможност посланията да достигнат и до хора, които не говорят езика ни.

goliama knigaКнигата не е създадена като учебник или алманах по история и затова не претендира за строга хронологичност на събития и личности. Изданието може да се разглежда през погледа на три основни  принципа: първи – значението на конкретната причина да не бъде единствено местно, т.е. следва се  логиката на въпроса „Какво България е дала на Европа, на света?“; втори – търси се елемент на уникалност, както е случаят с Белоградчишките скали; трети – представяне на български пример в различни области( като наука, изкуство и т.н.)

Ето няколко примера, които не са между най-популярните:

Eдин от най-добрите познавачи на Шекспир в света е българин. Името му е Марко Минков.

Знаете ли, че върху бронзовата врата, известна под наименованието „Централната порта”, на най-известната базилика в света „Св. Петър” в Рим е изобразен и българин – това е патриарх Йосиф ІІ.

Или това, че един от най-добрите софтуерни продукти за архитектурни визуализации е Вирей. Използва се от около 98% от архитектурните студиа в света, от аниматорите в киноиндустрията и т.н. Този продукт, за който в интернет се споменава в милиони страници, е създаден от български програмисти.
България е на трето място в света по богатство на лековити растения след Афганистан и Индия. В страната ни има билки, които не се срещат никъде другаде. И още –в Европа България, наред с Испания и Италия, е с най-богато биологично разнообразие.

otvorena kniga

Малко известен факт е, че големият френски поет Пиер дьо Ронсар има българско потекло. Приживе той е наричан Принца на поетите и Покорител на деветте антични музи, защото е една от звездите на Плеядата – група хуманисти във френската литература, вдъхновени от класическата култура. На гроба му цъфтят български рози, а надписът гласи: „На 20 февруари 1982 г. тук бяха засадени български рози за спомен от дунавските потомци на поета”.

И още:

През тридесетте години на XX век в Рим (Италия) върлува епидемия от летаргичен енцефалит.Местни лекари качват на кралица Елена Савойска, че на световен конгрес са чули за български метод за лечение на това смъртоносно възпаление чрез лудо биле Атропа беладона. Билката е силно отровно растение, но  Иван Раев (1876, Сопот- 1938, Пловдив) по емпиричен път открива лечебното й действие, като започва с минимални дози и постоянно ги увеличава. Поканен в Италия от кралицата, Раев за една година напълно излекува по своя метод над 1400 души и бива удостоен с Ордена на италианската кралска корона. Болницата в Рим, в която е работил Раев, носи днес неговото име.

Личната хигена е издигната в култ при древните българи. Изследователят Станчо Валканов открива, че Плиска е разполагала с широка мрежа от водопроводи и канали и всяка сграда от вътрепния град е била снабдена с течаща вода. Използването на централизирана водопроводна система още през IX в. Извежда България на едно от първите места в Европа по развитие на водоснабдяването.

През 60- те години на  XX век Георги Лозанов 1926, София учен и психолог разработва сугестопедичен метод за бързо изучаване на чужди езици. Методът е добре познат и световно признат както в Европа, така и в Америка.

През есента на 2014 г. се очаква книгата да бъде представена официално и във Виена!

Поради проявения интерес към изданието, след Празника на българската роза във Фридрихсхоф, можете да закупите книгата

през седмицата от:

EK Reisebüro – Евгения Кулишева

1040 Wien, Margaretenstrasse 8

Тел.:(+43)1 5854610

e.k.reisebuero@chello.at

 

през почивните дни

Галерия- Кафе ГАМА- Фридрихсхоф

2424 Zurndorf

Römerstraße 7

0043 69919419548 (моля за предварителна информация)

Eliza.georgieva@chelo.at

Цена:

100 причини да се гордеем, че сме българи- 5 euro

1000 причини да се гордеем, че сме българи- 25 euro

 

 

 

 

 

 

 


 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации