16.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияТрагедия: Поне десет са жертвите от пороя във Варна

Трагедия: Поне десет са жертвите от пороя във Варна

-- Реклама --

Гръмотевичната буря и силният дъжд, който се изля вчера над Варна, е взел поне десет жертви, сред тях и две деца. Това сочат засега официалните данни на властите.

 

Warna„Към момента имаме категорични данни за 9 загинали при бедствието във Варна, от тях 2 деца. Още трима се издирват. Има и един загинал в Добрич. 150 души са евакуирани оттам и около 40 души във Великотърновско.“ Това е съобщил вътрешният министър Цветлин Йовчев пред българските журналисти.

Още снощи екипите във Варна са минали по къщите и са установили, че вътре няма хора. Извършена е допълнителна проверка по колите по пътищата и не са намерени още тела.

Час след полунощ обстановката в града е била много тежка. Жителите на квартал „Аспарухово“ разказват, че са били „като във филм на ужасите“. На хората, останали без дом, е осигурен подслон.

Във Велико Търново също е обявено бедствено положение. Река Янтра е преляла и е наводнила редица къщи. Още през нощта около 23 часа нивото на реката при кв. „Чолаковци“ е достигнало критичните 869 см., след което е бил залян е мостът в квартала.

Добрич също е дал една жертва в битката с водната стихия.

Бедствено е положението в градовете  Килифарево, Дряново и в село Церова кория заради придошлата вода. В Дряново са наводнени 50 къщи, фабрики, хотел и площада в града.

В памет на жертвите от Варна 23 юни (понеделник) ще бъде ден на национален траур.

Всеки, който иска да помогне на пострадалите жители на Варна след снощното бедствие, може да изпрати  sms с текст DMS VARNA на номер 17 777. Цената на едно съобщение е 1 лв.

Във „Фейсбук“ вече има и група „Да помогнем на Аспарухово“, която събира доброволци за пострадалите в града. В нея има над 6 500 души към 10 ч., като администраторите ѝ имат пряка връзка с кризисния щаб в града.

В днешните си издания австрийската преса също обръща внимание на трагедията в България. Позовавайки се на телевизия БТВ, „Ди Пресе“ съобщава за десет загинали във Варна, толкова са жертвите и според „Дер Щандарт„.

Екипът на блога на българите в Австрия изразява своята дълбока скръб и съпричасност към трагедията на сънародниците ни в бедстващите райони.

Сигурно всеки един от нас има познати и приятели в бедстващите райони. Нека днес се свържем с тях и ги попитаме от какво имат нужда и как можем да помогнем. В голямата беда всяка капчица помощ и съпричастност е голяма.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации