12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНа чаша австрийско вино в София

На чаша австрийско вино в София

-- Реклама --

Днес в българската столица се провежда седмото издание на ежегодната дегустация на вина от Австрия Grand Austrian Tasting

austrian wineТази година в Grand Austrian Tasting (ГАТ) участват 17 изби с над 50 вина. Представен е всеки един важен винен регион на Австрия – Бургенланд, Вайнфиртел, Карнунтум, Кремстал, Камптал, Щайермарк, както и легендарните лозя около столицата Виена.

Цели и организатори

Целта на изложението, е популяризиране на австрийската винена култура. Още от основаването си през 2008 година ГАТ има една основна цел – обединението на различни, иначе конкуриращи се, търговци за един ден в името на една идея – австрийското вино. Поканените за участие вносители не заплащат наем за щанд или площ и са равнопоставени като представяне, независимо от производствения им обем. ГАТ е основано от Лияна Стоилова, Яна Петкова и Валтер Ватцин. Събитието се подкрепя и от австрийската държава в лицето на Австрийския винен маркетинг.

Основните акценти на тазгодишното издание на ГАТ, формулирани от организаторите са:

Познатата Австрия: след шест години упорита работа организаторите се надяват, че България и Австрия са се опознали донякъде във винено отношение и ще се радват за посетителите ГАТ да е като среща с добри познати.

Потенциал: Дори базовите австрийски вина са направени така, че да могат да отлежат поне година-две след излизането им на пазара. На това издание на ГАТ ще бъдат предложени доста интересни вина от по-стари реколти.

austrian wine2

Виното е за всички: организаторите на ГАТ са привърженици на откритото, некомплицирано отношение към виното. Виното не е напитка за сноби в костюми, то е за всички, от него няма нужда да се „разбира”, трябва само да се обича, убедени са те и държат да предадат това на публиката си.

Както винаги: отново ще имате възможност да опитате биодинамични и занаятчийски пенливи вина, да прескочите до Австралия и Нова Зеландия, за да опитате награждаваните вина на Берт Саломон и да се потопите в многоликото богатство на местния бял грюнер велтлинер и плодовата елегантност на ризлинга.

Малко винена история

Лозята в алпийската република обхващат 54 000 хектара и покриват три различни климатични зони – особеност, която гарантира индивидуален регионален вкус и аромат на вината, дори когато са направени от един и същ сорт грозде. В 70% от лозята се отглеждат 22 бели сорта грозде като безспорен фаворит е местният грюнер велтлинер, който се отличава с експресивен плод с типична нотка на пипер и грейпфрут. Постоянното качество,  уникалната идентичност на произвежданите вина и умелият маркетинг са в основата на големия им успех на световния пазар.

austrian wine1

Австрия е страната, променила най-много винопроизводството си през последните 25 години – тя е пример за това как грешките могат да бъдат двигател на промяната. Винената култура на Австрия е стара почти колкото френската, но през 80-те години на миналия век славата й вече е позатъмнена. През 1985 г. обаче се разразява грандиозен скандал: наяве излиза фактът, че някои австрийски винари добавят в десертните вина като подобрител диетиленгликол – вид антифриз. Скандалът нанася тежък удар на индустрията – австрийското вино изчезва от магазините, избите изпадат в немилост.

Той обаче става и повод да се започне коренна промяна в целия сектор. Освен че е приет един от най-строгите закони за качество в света, създаден е Österreich Wein Marketing – институцията, която дава стратегическа подкрепа, координира и поддържа качеството и продажбите и насърчава производството на качествено вино. В следващото десетилетие избите се модернизират технологично и селектират сортовете. Изключителният успех от сляпата дегустация в Лондон през 2002 г., когато първите места са заети от няколко австрийски грюнера, а най-високо оцененото шардоне също произхожда от страната на Моцарт, връща австрийските вина на световната сцена. През 2009 г. страната изнася рекордните 70 млн. литра вино на стойност 119 млн.евро.

Малките винопроизводители в страната не се страхуват да екпериментират и смело залагат на по-авангардни технологии и на биодинамично производство.  Австрия е номер едно в света по производство на биовина, а това осигурява допълнителна устойчивост на имиджа на австрийското вино.

Методичната работа по изграждането на нов имидж на винената индустрия с всички средства на маркетинга, рекламата и ПР-а, дава своите резултати. Днес австрийските производители се позиционират като нишов играч, предлагащи продукти, отличаващи се много високо качество, безукорен имидж и силна индивидуалност.

___________

Още по темата:

На чаша австрийско вино
 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации