17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияVarna International гостува отново във Виена с представяне на Mozart Requiem

Varna International гостува отново във Виена с представяне на Mozart Requiem

-- Реклама --

В понеделник, на 30 юни 2014 г., от 19.30 часа, в Martin Luther Kirche

Текст: Мира Нико

Requiem Mozart_Wien 2014 Luther Kirche_web-2 (1)Varna International гостува за втори път през музикалния пролетно-летен сезон в Австрия с две произведения на Моцарт: Mozart Requiem във Виена на 30 юни и с Mozart Krönungsmesse в Залцбург на 3 юли. След успешното представяне на Stabat Mater от Дворжак в началото на месец май,  Varna International се завръща за следващия си проект, озаглавен „По стъпките на Моцарт”.

На 30 юни, в Лутарианската църква във Виена Mozart Requiem ще бъде представен отново от изпълнители в интернационален състав:

National Philharmonic Chorale, Washington DC, USA, Varna International Orchestra VICO, New York, USA, под диригентството на Маестро Stan Engebretson.

Солисти ще бъдат: Marelize Gerber– Sopran, Maida Karisik – Mezzosopran, Gernot Heinrich – Tenor, Russi Nikoff – Bass. Те ще се изяват под диригентството на Stan Engebretson.

Stan EngebrestsonМаестро Stan Engebretson е артистичен директор на Национален филхармоничен хор – Вашингтон ДС и е дирижирал хорове и оркестри с високо признание в Съединените щати, Европа, Азия и Австралия. Той е ръководил популярни семинари за чуждестранни студенти в световен мащаб, както и това лято той ще бъде ръководител на курс за старинна музика с модерни инструменти, с акцент върху стила за изпълнение в съответната епоха, включително на Моцарт Requiem.
Не отдавна,  през 2011 г. той провежда изпълнение на Реквием на Верди в Перуджа (Италия), като част от годишното турне на Varna International, водещо към тази вълнуваща 2014 година. Сега се радва на възможността да участва в настоящото турне на Varna International, наречено „По стъпките на Моцарт“, включващо впечатляващи места в Австрия и Чешката република.

Маестро Engebretson е роден в Midwest, САЩ. Израснал е в школата на Скандинавската хорова традиция и е спечелил бакалавърска и магистърска степени по пиано и глас, което му донася титлата Доктор на музикалните изкуства със степен по дирижиране от Stanford University. Учи с великите майстори на хоровата музика, включително Робърт Шоу, Грег Смит, Ричард Уестънбърг, Roger Wagner и Ерик Ериксон. Той също е заслужил диригент на световноизвестния шведски радиохор в Стокхолм, Швеция. От 1990 година д-р Engebretson води Националния филхармоничен хор във Washington (DC) и е професор по музика и хорови изследвания към George Mason University.
Той също е музикален директор в Презвитерианската църква при историческия център на New York Avenue, известна още като църквата „Линкълн“. В допълнение може да се каже, че той е действащ професионален певец и пианист и в тази връзка води лекторски курсове и турове в Сполето фестивал – USA за Smithsonian Institution.

Руси Ников
Руси Ников

Varna International Orchestra VICO, New York, USA

Лятото на 2011 г. стартира основаването на Международния оркестър на Varna International ( VICO ) .

Тази група от опитни професионални музиканти, както и специално подбрани аматьори, представлява самостоятелно насочен камерен оркестър. Членовете на VICO са събрани от много щатове на Америка, включително Ню Йорк, Южна Каролина, Флорида , Мичиган и Калифорния.
Цигуларят Майкъл Емери е концертмайстор, солист и ръководител на групата, още през първото концертно турне в Сполето фестивал (Италия).
VICO също така служи като основен оркестър за „West Village хорал“ и „Coro Pueri Cantores del Venetto”, Italia под ръководството на маестро Michaele Conelly в Моцарт Реквием, с концерти във Венеция, Виченца и Верона, кооперирани с музиканти от Италия и България.
На следващо място Оркестър VICO се представя през 2014 г., във Виена, Залцбург и Прага, като основен оркестър за Concert Tour Варна Интернешънъл, с участие в Моцарт Реквием с Националния филхармоничен хор и Maestro Stan Engebretson.

Национален филхармоничен хор, Вашингтон DC

Marelize Gerber
Marelize Gerber

Националният филхармоничен хор е създаден преди десет години, с цел да се осигури най-високо качество на музикален хоров опит, който да обогати и да вдъхнови живота на хората в столичния район Washington DC. Хоровата филхармонична формация е у дома си в Music Center в Стратмор. Изпълнителите на хора наброяват 175 души и представят хорови шедьоври заедно с професионален оркестър по време на сезонните концерти, като се радват на одобрението на критиците.
Под палката на техния артистичен директор Stan Engebretson, хорът представя произведения като Месия на Хендел и Bach’s Mass in B Minor, както и Берлиоз, Реквиемите на Верди и Моцарт, War Requiem на британския композитор Бритън, Кармина Бурана на Карл Орф, Missa Solemnis на Бетовен. В допълнение хорът изпълнява редки произведения, включително Trois Poemes d’Henri Machaux от Lutoslawski, Le Martyre de San Sébastien от Debussy и други.
Турнето „По стъпките на Моцарт“ е замислено от Шарон и Калин Чонев, с идейна цел да се подчертае значимостта на великото произведение Реквием на Моцарт, като своеобразно коронясване или завършек на гениалния творчески път на композитора с неговия безценен шедьовър.

За хористи, певци-солисти и музиканти, изпълнители на Моцарт във Виена и Залцбург е от особено значение вдъхновението при усета на места и забележителности, които са били част от действителността на великолепния композитор и продължават да въздействат с музикално вдъхновение и чар.

Билети могат да бъдат закупени на  http://www.wien-ticket.at/de/ticket/20602/requiem-w-a-mozart-martin-luther-kirche-wien

или директно в църквата Martin Luther Kirche (Martinstraße 23, 1180 Wien)

___________________

Още по темата:

Stabat Mater в Musikverein Виена от 6 Май и Rudolfinum Прага от 9 Май, 2014

Калин Чонев, директор на продуцентска компания Varna International: Способността да се долови и оцени красотата е продукт на възпитание, интелигентност, внимание и чувствителност

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации