5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикабизнесЕдна планета - много предизвикателства (част 3)

Една планета – много предизвикателства (част 3)

-- Реклама --

7-ми Форум за бъдещето на земеделието, Брюксел 2014 : Устойчива интензификация

Текст Нора Динчева

rural-urbanНа форума за земеделие в Брюксел се обърна специално внимание на концепцията на устойчивото земеделие, основавана на принципа –  увеличаване на продукцията от наличната земя и ресурси без това да вреди на околната среда. Устойчивото земеделие е свързано с умерено и правилно използване на почвените ресурси така, че земята да има възможност да запази плодородието си. Успехът на селскостопанското производство преди всичко зависи от политиката за околната среда! Истината е, че конкретен модел, който да се следва и да се очакват определени резултати няма.

Работи се в няколко насоки, виждат се проблемите, пред които е поставено бъдещето на хората като част от една земеделска общност, и се формират нови земеделски практики. Всяка страна-членка,  решава какво да приложи от Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.

Опазване на почвата

,,Не може да имаме устойчиво земеделие, ако не се замислим за опазването на почвата, като изчерпаем ресурс”, акцентира Янец Поточник, еврикомисар по околната среда, защото единствено спирането на нейното деградидане би могло да предотврати екологичните катаклизми и да гарантира необходимата храна отговаряща на нуждите на нарастващото население. Устойчивото управление на почвата – включва опазване и намаляване изхвърлянето на храна! През 2006 г. в страните от ЕС са изхвърлени 90 млн тона храни! Сметката е ясна – до 2020 г. в Европа ще отидат на боклука 160 млн тона  храни, една трета от тях се произвеждат в Европа ,,Комисията вече работи по този въпрос със сериозен фокус в намаляването на изхвърлянето на храна, като се надяваме мерките да бъдат ясни до първата половина на тази година”, сподели еврокомисарят Поточник.

Семейно земеделие

,,От няколко години фокусът от мащабни стопанства се измества към местни и локални”, твърди Оливър Де Шутер, специален докладчик на ООН по правото на прехрана. ,,В миналото бяхме убедени, че като се доверяваме на развитите региони да осигурят храна и за останалите ще успеем в намаляването на глада и недохранването , но сега сме осъзнали, че вместо това трябва да подкрепяме всяка държава и всеки регион , което означава инвестиране в производителите, които може да не са най – ефективните и конкурентноспособни”. За Шутер бъдещето на земеделието не е свързано с увеличаване на производството , а с увеличаване на разнообразието на местните стопанства, както и с осигуряване на адекватно разпределение на храните. Глобалното земеделско производство ще спада с около 2% на деситилетие, което налага незабавни мерки. Неслучайно 2014-та е обявена от ОПЗ (Oрганизация по прехрана и земеделие) за година на семейното стопанство.

Оливър де Шутер
Оливър де Шутер

Тези стопанства ще бъдат алтернатива на глобализацията в областта на земеделието. Чрез тях ще се запазват традиционни хранителни продукти, ще се стимулира биоразнообразието, също така ще дават възможност за насърчаване на местните икономики. Семейното земеделие има важна социално – икономическа, екологична и културна роля, защото интегрира в себе си принципите на агроекологията, като ограничава зависимостта на всяко едно стопанство от ресурсите, необходими за функционирането му. В Африка има функциониращи програми за агрозалесяване – засаждат се дървета, които с кореновата си система вкарват азот в почвата. Съществуват и системи за контрол на вредните насекоми, които създават условия за размножаване на естествените им врагове. ,,Необходими са добри земеделски практики, основаващи се преди всичко на  връзката природа – човек, за да може да говорим за балансирано и устойчиво земеделие”.

Биоразнообразие

На територия от 333 хектара, в централна Англия в последните 20 години се развива интензивно земеделие, с акцент опазване на околната среда и популязиране на биоразнообразието. Проект ,,Алертън” е един от най – мащабните в Англия, като водещето при него е че интензивното земеделие може да бъде съчетано с грижа за околната среда. Др. Алистър Лийк, който е ръководител на проекта от дълги години, в рамките на Форума за земеделие, разказа как съчетава високи добиви на пшеница, рапица, овес и зърннено-бобови растения със създаване на условия за живот на диви животни, птици и насекоми. Схемата, което се прилага е проста, но ефективна. По края на всяко поле, засято с конкретната култура се оставят участъци, които не се третират с препарати, засаждат се с цветя за опрашителите и се оформят по специален начин, за да имитират естествените места за гнездене и живот на различни животински видове. Ползата за самите фермери е също значителна. Те получават допълнително заплащане по втори стълб на ОСП за агроекологични мерки и успяват да договорят по-високи цени за своята продукция на базата на отговорното им отношение към  природата.

SONY DSC

План за отговорен растеж – Синджента

В центъра на Брюксел, в близост до сърцето на ЕС, точно пред залите за презентации, има масиви с царевица, рапица и зелени салати. Жужат и прелитат насекоми около диви растения. Оазис в града, нагледен пример за дейността на Синджента.

Джон Аткинс
Джон Аткинс

В предварителната програма на Форума за земеделие, под формата на работна среща, фирмата направи представяне на своя План за Отговорен Растеж. Джон Аткинс, изпълнителен директор на Синджента обобщи в началото на срещата, че Планът представлява практически задачи, които имат за цел да улеснят фермерите в прилагането на основните принципи на устойчиво и интензивно земеделие. Синджента, в качеството си на глобален партнъор на милиони стопанства отчита нарастващата криза в световното земеделие и след период на проучвания изготвя конкретни стъпки за преодоляването й.

Компанията се спира на три области от глобалното земеделие, със шест конкретни ангажименти, които в следващите деситилетия ще формират новите преоритети в Общата Селскостопанска политика. Изправени сме пред проблема с нарастващото население на планетата, което поставя първото предизвикателство да се осигури достатъчно количество храна, която да отговаря и на качествени изисквания. За това разбира се са необходими природни ресурси, чиято възвращаемост намалява драстично през последните години и води до глобални природни катаклизми.

(продължава)

______________

Още по темата:

Една планета – много предизвикателства (част 1)

Една планета – много предизвикателства (част 2)

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации