10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрия100 годишнината от рождението на Борис Христов бе отбелязана и във Виена

100 годишнината от рождението на Борис Христов бе отбелязана и във Виена

-- Реклама --

Тържественият концерт „Да исправится молитва моя” събра във Вотифкирхе много българи и австрийци

P1110100 (600 x 450)На 18-ти май се навършиха 100 години от рождението на големия оперен изпълнител Борис Христов, който бе обявен от ЮНЕСКО за личност на 2014 година. В дъждовния неделен ден много българи и австрийци, почитатели на големия бас, се събраха в катедралата „Вотифкирхе” в австрийската столица, за да почетат паметта му. Събитието бе под патронажа на Н.Пр. Елена Шекерлетова, посланик на Република България в Австрия.

В обръщението си към гостите тя припомни факти от живота на големия оперен бас и подчерта, че неговият светъл път в живота и изкуството никога няма да бъде забравен.

P1110109 (600 x 450)

Апостол Миленков (бас) и хорът на  на руската ортодоксална катедрала “Св.Николай” във Виена изпяха български и руски църковно-славянски песнопения, сред които и най-важните в светата литургия молитви, като „Отче наш“ и „Тебе поем“. Дълбоко емоционалните изпълнения на солиста потопиха публиката в хармонията и красотата на църковната музика. Апостол Миленков не пропусна да почете паметта и на отишли си я от този свят на 16 май друг голям български оперен изпълнител – Никола Гюзелев. В края на концерта, извикан на бис, той  отново въодушеви аудиторията с „На многоя лета”.

Апостол Миленков с диригентката на хора Татяна Шчерба (в дясно)  и д-р Беатрис Гюнчлер  (в ляво)
Апостол Миленков с диригентката на хора Татяна Шчерба (в дясно) и модераторката  на концерта д-р Беатрис Гюнчлер (в ляво)

„Борис Христов е известен като най-добрия бас за втората половина на 20-ти век, но никога не е пял на българска сцена. Той обаче записва църковни песнопения в храма „Св.Александър Невски”. Изключително съм доволен, че успяхме да реализираме този концерт в негова памет.”, сподели за Меланж Булгарен Апостол Миленков. Той отново благодари за подкрепата и съдействието на Българо-австрийското дружество, културно сдружение “Българите в Австрия”, културния отдел на Община Виена и кметството на девети район.

___________________-

Още по темата:

Апостол Миленков, оперен певец: Трябва да отбележим достойно 100-годишнината от рождението на Борис Христов

Тържествен концерт в памет на 100-годишнината от рождението на Борис Христов

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации