21.5 C
Виена
четвъртък, 30 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияБългарка ще бъде солист на тържествения концерт „Празник на радостта”

  Българка ще бъде солист на тържествения концерт „Празник на радостта”

  -- Реклама --

  Соня Йончева и Виенската филхармония ще зарадват публиката с концерт, посветен на края на Втората световна война

  SONY DSCВиенската филхармония, съвместно с Маутхаузенския комитет, организира тържествен концерт под наслов „Празник на радостта”. Той ще се състои под открито небе на 8 май от 19.30 ч. на Хелденплац в центъра на Виена и е посветен на безусловната капитулация на националсоциализма и края на Втората световна война в Европа през 1945 г.

  Приветствия ще поднесат кметът на Виена Михаел Хойпъл, бундесканцлерът Вернер Файман, представители на Маутхаузенския комитет и други официални лица.

  За нас като българи е особено важен моментът, че солист на големия концерт ще бъде българската оперна звезда Соня Йончева.

  Соня Йончева е родена в Пловдив през 1981 г. Завършва пиано и оперно пеене в родния си град и продължава образованието си в Женева. Там учи специалност класическо пеене в класа на Даниел Борст. Носител е на специалната награда на град Женева. През 2010 г. Соня Йончева е победител в най-известния оперен конкурс в света – „Опералия”, дирижиран и организиран от Пласидо Доминго в Милано. Удостоена е и със специлната награда „Cultur Arte”. Следва множество престижни международни награди и участия по световните оперни сцени.

  Миналата година през юни Соня Йончева дебютира триумфално във виенската Щадтсопера в операта „Ромео и Жулиета” под диригенството на Пласидо Доминго. Тогава, както и при сегашната й изява, нейн партньор бе прочутият полски глас от операта в Цюрих Пьотър Бечала.

  Великолепното сопрано и в момента завладява виенската публика с изпълненията си на Маргарита в операта „Фауст” на Гуно. В представленията на 2-ри, 5-ти и 10 май тя замести прочутата Анна Нетребко, която се оттегли от тази роля.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации