13 C
Виена
неделя, 25 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоOбразованиеКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ИЗУЧАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК В ЧУЖБИНА

  КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ИЗУЧАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК В ЧУЖБИНА

  -- Реклама --

  Ръководители и преподаватели от над 35 български училища в Европа и Америка ще дискутират заедно с експерти от Министерство на образованието проблемите на качественото изучаване на българския език в чужбина

  bulagianВ продължение на три дни, между 25. и 27. април, в залите на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена представители на 35 училища с преподаване на български език в чужбина ще дискутират по въпроси, свързани с проблемите за качественото изучаване на българския език в чужбина. Конференцията се организира от Министерството на образованието и науката на Република България и Асоциацията на българските училища в чужбина, с любезното съдействие на посолството на Република България, Българския културен институт „Дом Витгенщайн” и Българо-австрийското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена, Австрия.

  В Конференцията ще участват министърът на образованието и науката на Република България проф. Анелия Клисарова и представители на български държавни институции, посланикът на Република  България в Австрия Н.Пр. Елена Шекерлетова, ръководители и преподаватели от над 35 български училища в Европа и Америка, представители на неправителствени организации, на академични центрове от България и чужбина, журналисти.

  Форумът има за цел да обсъди образователната политика за българите в чужбина и перспективите за развитие, да дискутира актуални въпроси, посветени на  изучаването на българския език в чужбина и да разгледа различни аспекти, свързани с динамиката в преподаването, разпространението и функционирането на българския език в чуждоезикова среда.

  Основните акценти на конференцията ще засегнат  проблемите, свързани с:

  –   новите методики в преподаването на български език в чуждоезикова среда;

  – предизвикателствата и успешните практики в различните образователни системи;

  – създаването на адаптирани програми,  учебници и учебни помагала за училищата в чужбина;

  – въвеждането на  електронно обучение по български език, история и география на България за училищата в чужбина;

  – въпросът за включването на българския език като матуритетен предмет в чуждите образователни програми на страните от Европейския съюз, САЩ и др.

  Важен аспект в програмата на конференцията ще бъде обмяната на  добри практики в обучението по български език, история и география на България в тези училища.

  Обучението по български език в чужбина реализира защитата на езиковите права и образователните потребности на  децата с български корени, живеещи в чужбина.

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации